Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2023, 26-28 iunie. Cum va evolua inflaţia, când vor scădea dobânzile, cât mai poate fi susţinută această stabilitate a cursului valutar?

Urmează ZF Bankers 2023, 26-28 iunie. Cum va evolua...

Autor: Cristian Hostiuc

11.06.2023, 07:38 924

Inflaţia, dobânzile, cursul valutar leu/euro sunt teme de discuţie în orice companie, mai ales în ultimii doi ani când totul a explodat, mai puţin cursul valutar.

Anul trecut a fost marcat de o inflaţie care a ajuns la 16% (cu 5 ani în urmă aveam deflaţie), ROBOR-ul, indicatorul de referinţă pentru dobânzile la lei a urcat în toamnă la 8,2%, iar la începutul acestui an Banca Naţională a ridicat dobânda de referinţă la 7%, după ce în urmă cu aproape doi ani era 1,5%.

Au fost de ajuns doi ani cu o criză energetică şi cu apariţia războiului din Ucraina pentru a întoarce lumea pe dos şi a aduce în discuţii teme care păreau îngropate - inflaţia.

Începutul acestui an a marcat o detensionare a situaţiei, cel puţin în România, inflaţia a scăzut la 11%, iar BNR „pariază“ că va reuşi să o aducă la 7% la finalul anului. Anticipând scăderea inflaţiei, băncile cotează acum ROBOR-ul la 3 luni la 6,55%, iar la 12 luni ROBOR-ul este cotat la 6,83%. Deşi duce o povară mare în spate - un deficit comercial de 34 mld. euro anul trecut, un deficit de cont curent de 24 mld. euro, un deficit bugetar foarte mare de 15 mld. euro, cursul valutar leu/euro continuă să rămână stabil, chiar mult prea stabil. BNR foloseşte stabilitatea cursului pentru a reduce inflaţia şi pentru a crea iluzia unei stabilităţi economice în ochii populaţiei, care atunci când sunt crize îşi îndreaptă privirea către cursul valutar.

BNR spune că acest curs valutar, cotat acum la 4,985 lei este stabilit de piaţă de cerea de ofertă şi valută şi că nu are ce să-i facă. Dimpotrivă nu-l lasă să scadă.

Pentru că are nevoie de bani, statul plăteşte în continuare dobânzi mari la lei, iar investitorii străini de abia aşteaptă să vină în România, schimbă euro şi dolari, cumpără titluri de stat în lei şi marchează un profit destul de consistent.

Băncile nu mai au problemele de lichidate pe care le aveau în toamna anului trecut, aşa că nu prea mai plusează cu dobânzi mai mari la depozitele atrase fie de la populaţie, fie de la companii.

Aceasta e o poză de moment. Întrebarea este ce va fi în continuare, cât de susţinut este cu datele economice trendul de scădere a inflaţiei, când va începe Banca Naţională să scadă dobânda de referinţă, dacă ROBOR-ul va reuşi să coboare sub 6%.

Dacă dobânzile la euro vor mai creşte, dobânzile la lei nu prea au cum să scadă prea mult şi prea repede. Dacă statul va avea nevoie de bani şi va avea nevoie de mult mai mulţi bani, atunci dobânzile la titlurile de stat, care sunt un reper în piaţă nu prea vor scădea.

Toate acestea sunt teme de discuţie la ZF Bankers 2023, poate şefii de trezorerie nu vor da răspunsuri precise, dar măcar vor încerca să analizeze situaţia actuală şi cea din viitorul apropriat.

ZF Bankers, care în acest an va avea loc pe 26 şi pe 27 iunie, iar pe 28 iunie va fi ZF Asigurări Summit, este principala conferinţă dedicată industriei bancare din România unde vor fi prezenţi principalii bancheri, oficiali ai Băncii Naţionale, consultanţi, avocaţi, analişti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO