Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2023, luni 26, marţi 27, miercuri 28 iunie. De unde vine această rezilienţă a băncilor la criză/crize?

Urmează ZF Bankers 2023, luni 26, marţi 27, miercuri 28...

Autor: Cristian Hostiuc

07.06.2023, 00:07 345

ZF Bankers Summit, cel mai important eveniment dedicat industriei bancare revine cu ediţia din 2023 într-un context economic şi financiar care pare să fie mai bun decât 2022, atunci când războiul din Ucraina, explozia inflaţiei, creşterea dobânzilor loveau economia în dreapta şi în stânga. Chiar dacă războiul din Ucraina nu s-a terminat, el deja a intrat în cotidian, iar lumea încearcă să se detaşeze de această situaţie şi să îşi continue activitatea economică. Inflaţia a început să scadă, iar dobânzile încep să urmeze acelaşi trend. Dacă în toamna anului trecut ROBOR a ajuns la 8,2%, acum acesta se situează la 6,5%. IRCC-ul, indicatorul de referinţă pentru creditele acordate persoanelor fizice a atins un maxim de aproape 6%, iar după cum arată datele spre finalul anului vom vedea cum şi acest indicator începe să scadă. Companiile, în special cele româneşti, par să fi reuşit să absoarbă şocurile economice mai ales că au transferat creşterile de preţuri către consumatorii finali. Activitatea economică a mai încetinit faţă de ritmul de creştere din anii anteriori, dar după cum arată datele nu va intra pe minus.

Sistemul bancar rezistă destul de bine şi acestei crize legate de inflaţie şi creşterea dobânzilor. Chiar dacă dobânzile au explodat, ratele lunare de plată crescând cu 60% în numai un an, pesoanele fizice reuşesc să facă faţă serviciului plăţii ratelor la bancă pentru creditele luate anterior, în special pe zona creditelor ipotecare/imobiliare.

După explozia ROBOR-ului, companiile au încercat să se protejeze prin trecerea creditelor de la lei pe euro pentru a avea o scădere a ratelor, mai ales pe fondul acestei stabilităţi a cursului valutar leu/euro. Şi pe segmentul corporate serviciul de plată a ratelor la credit este destul de ridicat, ceea ce face ca băncile să nu fie lovite de intrarea în insolvenţă a companiilor şi credite neperformante. Principala problemă a băncilor anul trecut a fost scăderea valorii portofoliului de titluri de stat, care a fost afectat de creşterea dobânzilor, ceea ce a pus băncile în situaţia de a căuta capital suplimentar prin toate formele. Chiar dacă costul a fost mai ridicat, principalele bănci de pe piaţă au reuşit să vândă obligaţiuni MREL care să le întărească capitalul. Dacă anul trecut băncile sufereau de lipsă de lichiditate şi majorau dobânzile pentru a face rost de bani, acum băncile sunt supralichide şi îşi ţin banii la BNR în depozit cu o dobândă de 6%. Ritmul de creştere a creditării s-a diminuat, în special pe segmentul persoanelor fizice, acolo unde creditarea ipotecară/imobiliară a scăzut cu aproape 30%, din cauza dobânzilor mari la lei. O dobândă de 8,5 - 9,5% pentru un credit ipotecar este destul de ridicată din perspectiva persoanelor fizice. Aşa că în acest moment, cele mai multe tranzcţii imobiliare se fac din cash-ul propriu al cumpărătorilor.

Economia României şi-a redus ritmul de creştere de la 4% la 2%, existând încă o marjă prin care România să poată evita o recesiune, dar ca economia să îşi revină mai susţinut, piaţa de credite, piaţa de investiţii, piaţa de consum trebuie să îşi revină.

Ca la fiecare ediţie, ZF Bankers Summit oferă o platformă de discuţii între principalii bancheri, consultanţi, avocaţi, analişti despre situaţia economică actuală, despre evoluţia pieţei bancare, despre stabilitatea financiară a României, despre stabilitatea cursului valutar şi a dobânzilor, despre principalele probleme legislative care ţin de sectorul bancar. Având în vedere succesul înregistrat anul trecut, în a treia zi, adică miercuri pe 28 iunie, vom avea Summitul ZF Asigurări în care vom discuta situaţia acestei pieţe, marcată în acest an de falimentul Euroins, de explozia preţurilor la RCA şi de tensiunile care au intervenit pe această piaţă, care ulterior s-au transferat în economie, având în vedere că preţurile la RCA, cu riscurile aferente, sunt plătite de consumatorii finali.

De asemenea, vom discuta despre piaţa de asigurări de viaţă, care şi-a încetinit destul de mult creşterea, despre piaţa de asigurări generale, despre piaţa garanţiilor, despre piaţa de asigurări de sănătate şi despre piaţa de asigurări de locuinţe, care a crescut datorită cutremurului din Turcia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO