Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers 2024, 17, 18 şi 19 iunie. Cei mai importanţi bancheri din România vor discuta despre cum merge piaţa bancară. Cine va mai face parte din procesul de consolidare? Când vor mai scădea dobânzile la credite?

Urmează ZF Bankers 2024, 17, 18 şi 19 iunie. Cei mai...

Autor: Cristian Hostiuc

06.06.2024, 00:06 252

Această întrebare – Cât de stabil este acum sistemul bancar românesc? – pare că nu şi-ar avea sensul în condiţiile în care toţi indicatorii bancari – active-depozite-credite-solvabilitate-rentabilitate-profitabilitate – sunt la maxime istorice. Cum spunea acum doi ani Bogdan Neacşu, preşedintele executiv al CEC Bank şi preşedintele ARB – Asociaţia Română a Băncilor, sistemul bancar românesc a ieşit din criză mai bine decât era atunci când am intrat în criză.

Cu toate că suntem la graniţa cu războiul din Ucraina, cu toate că suntem cu dobânzile în continuare la un nivel ridicat comparativ cu anul 2020-2021, cu toate că asistăm la o încetinire a creşterii economice, băncile rezistă foarte bine în tot acest context. Creditele neperformante sunt la un nivel extrem de redus, clienţii – companii şi persoane fizice – fac faţă plăţii ratelor, chiar dacă dobânzile au crescut exponenţial, iar ratele, cel puţin la lei, au crescut cu 60%. Garanţiile statului acordate prin toate programele începând cu IMM Invest au susţinut creditarea companiilor mici şi mijlocii româneşti din momentul în care a apărut criza COVID, au continuat când a izbucnit războiul din Ucraina şi continuă şi acum. Acestea au permis băncilor să-ţi protejeze portofoliul de credite. Câte din creditele acordate cu aceste garanţii când programele vor expira vor sări în aer, vom vedea în următorii ani.

Cea mai mare problemă pe care au avut-o băncile a fost legată de creşterea dobânzilor şi impactul asupra portofoliului de titluri de stat pe care îl deţin băncile, în sensul că valoarea acestui portofoliu a scăzut în 2022, iar băncile au trebuit să vină cu capital suplimentar prin împrumuturile de tip MREL care să acopere diferenţa.

Toate băncile au reuşit să se încadreze în cerinţele de capital solicitate de BNR, reuşind să ia atât de pe piaţa internă, cât şi de pe piaţa externă aproape 3 mld. euro.

Cea mai mare parte a băncilor, şi în special cele mari – top 10 bănci deţinând 88% din activele din piaţă  – sunt pe profit şi sunt cu indicatorii bancari peste limitele impuse de BNR. Ar fi o discuţie legată de câteva bănci mici care încearcă să facă faţă cerinţelor şi să-şi găsească un viitor. Oricum ele deja sunt într-o stare de conservare. Subiectul stabilităţii bancare şi până la urmă al stabilităţii financiare va fi discutat cu reprezentanţii BNR, la ZF Bankers Summit 2024, 17-18-19 iunie.