Bănci și Asigurări

Urmează ZF Bankers Summit 2024, 17-18 şi 19 iunie. Când vor începe să scadă dobânzile la lei, cum vor evolua IRCC şi ROBOR?

Urmează ZF Bankers Summit 2024, 17-18 şi 19 iunie....

Autor: Cristian Hostiuc

04.06.2024, 00:07 412

Anul trecut la ZF Bankers Summit 2023, principalii bancheri şi directorii de trezorerie spuneau că se aşteaptă ca BNR să înceapă să reducă dobânda de referinţă şi să dea un semnal în piaţă de reducere a dobânzilor spre finalul anului, odată ce se confirma că inflaţia este pe un trend de scădere. Inflaţia a scăzut spre 6% de la 8-9% atunci şi 16% în 2022, dar BNR nu a redus dobânda de referinţă care de mai bine de un an se află la 7%.

Aşa că reducerea dobânzilor la lei din piaţă s-a mai amânat.

La nivel internaţional, principalele bănci - Fed din America şi Banca Centrală Europeană, nu au început procesul de reducere a dobânzilor pentru că presiunile inflaţioniste scad foarte greu, iar economiile, cel puţin cea americană, au un ritm de creştere peste aşteptări. În Europa economiile occidentale sunt la limită cu creşterea economică, spre deosebire de economia americană, care duduie în ciuda tensiunilor geopolitice globale care afectează comerţul internaţional şi investiţiile.

BNR a preferat să îşi păstreze atitudinea prudentă, să nu înceapă să reducă dobânzile pentru că inflaţia, chiar dacă este în scădere, este în continuare sub presiune. Economia românească, chiar dacă şi-a încetinit ritmul de creştere, încă este pe plus, iar lumea s-a obişnuit cu aceste dobânzi mari. Plus că salariile sunt de mai bine de un an într-un teritoriu pozitiv, adică creşterea nominală depăşeşte inflaţia cu rate consistente de chiar 8%.

Totuşi, businessul are nevoie de un semnal pentru că investiţiile private s-au redus vizibil, economia trăind acum numai din investiţiile statului, infrastructură. Cum vor evolua dobânzile în continuare, când va începe BNR procesul de reducere a dobânzilor, care sunt indicatorii la care se uită banca naţională pentru reducerea dobânzilor, cât vor oferi băncile dobânzi la depozite pentru sursele atrase de la populaţie şi cât vor fi dobânzile la credite, vor fi subiecte de discuţie la ZF Bankers Summit 2024, care va avea loc pe 17-18 şi 19 iunie.