Bănci și Asigurări

Ursache: Piaţa de capital este dominată de tot soiul de interese, care au ţinut-o la statutul de piaţă de frontieră

Ursache: Piaţa de capital este dominată de tot soiul de...

Autor: Adrian Dumitrache, Stefan Musgociu

27.11.2013, 18:24 463

"Piaţa de capital românească este dominată de tot soiul de interese care au ţinut-o la statutul de piaţă de frontieră. Cât timp vom menţine aceste reglementari stufoase, pe care nici angajaţii ASF nu reuşesc să le dovedească, nu vom putea depăşi acest statut", a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF responsabil de piaţa de capital, prezent la Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

El a amintit că SIF-urile funcţionează după o legislaţie din anii '90 şi a spus că la nivelul ASF sunt discuţii pentru modificarea acestora astfel încât SIF-urile să poată cumpăra acţiuni între ele şi să răscumpere acţiuni.

"De asemenea, vrem să reducem cvorumul la şedinţele AGA ale SIF-urilor la 25% sau 20% din numărul de acţiuni. Ce ar fi dacă am trata Fondul Proprietatea cu aceste reglementări (cele din prezent de la SIF-uri - n.r.) ... Este inadmisibil ca SIF-urile să fie lăsate cu un statut care spune ca AGA nu poate avea loc fara cvorum de 80%. Ar trebui să fie o pătrime sau cincime, aşa cum se întâmplă la celelalte societăţi", a spus Ursache.

El a arătat că piaţa de capital din România are toate motivaţiile, inclusiv din zona administrativă şi managerială, să însemne ceva în aceasta zonă a Europei.

"Uitaţi-vă la RASDAQ, care din 2006 încoace nu poate fi reglementată din cauza orgoliilor şi bătăliilor hormonale dintre foştii comisari (ai fostei CNVM - n.r.). Dacă nu rezolvăm această problemă intrăm în procedură de infrigement", a spus Ursache.

El a amintit că ASF vrea să reglementeze şi piaţa Forex, unde publicitatea agresivă şi mincinoasă a unora dintre firmele care activează în domeniu afectează încrederea potenţialilor clienţi ai brokerilor de pe piaţa de capital.

"Mesajul meu pentru piaţa de capital este următorul: nu vreau să mai stagnăm din cauza reglementărilor. Anul 2013 a fost unul bun pentru bursa de la Bucureşti şi va urma unul la fel de bun, în condiţiile în care statul a anunţat că vrea să continue programul de privatizări prin piaţa de capital", a încheiat reprezentantul ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO