Bănci și Asigurări

„Urşii“ dau târcoale, dar e oare întunecat tot orizontul pentru economia mondială? Sunt şi motive de optimism

„Urşii“ dau târcoale, dar e oare întunecat tot...

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2018, 00:05 731

Urşii au ieşit din hibernare şi sparg toate petrecerile de sărbători, scrie Bloomberg.

Cu numai 12 luni în urmă, economia mondială părea să duduie de sănătate. FMI-ul saluta creşterea sincronizată, chiar şi regiuni care rămân tradiţional în urmă, ca zona euro şi Japonia, arătând bine.

Acum, în pragul noului an, semne de avertizare de pe pieţele financiare indică o încetinire iminentă la nivel mondial. Indicele bursier S&P 500 se îndreaptă către al doilea cel mai slab decembrie din istorie, în timp ce preţul petrolului s-a prăbuşit la aproximativ 50 $. Morgan Stanley avertizează în legătură cu o „recesiune a câştigurilor“.

O multitudine de factori justifică aşteptările sumbre. O perioadă lungă, dar amestecată de expansiune dă semne de oboseală, în timp ce băncile centrale îşi restrâng stimulentele. Şi în pofida unei perioade de pauză, războiul comercial dintre SUA şi China apasă asupra creşterii comerţului mondial şi probabil şi asupra investiţiilor. Managerii de achiziţii ai producătorilor din întreaga lume sunt neliniştiţi cu privire la perspectivele legate de comenzi.

Brexitul şi direcţia economiilor latino-americane stârnesc de asemenea îngrijorare. Semnele indică majoritar că creşterea economiei mondiale a trecut acum de vârf, potrivit unui raport al Pacific Investment Management.

Este însă totul atât de negru pe cât anticipează bancherii şi oamenii de afaceri? FMI previzionează totuşi o creştere de 3,7% a economiei mondiale anul viitor, similară cu cea din cei doi ani anteriori.

Iată câteva motive de optimism pentru noul an. Este posibil ca SUA şi China să ajungă la un acord comercial. Petrolul mai ieftin este de asemenea motiv de bucurie (exceptând petrostatele) pentru că echivalează practic cu o reducere de taxe pentru consumatori şi companii. În plus, banii sunt în continuare relativ ieftini.

Deşi inflaţia din SUA şi Europa converge către ţintele băncilor centrale, există puţine semne că aceasta ar urma să scape de sub control. Aceasta reduce riscul ca autorităţile monetare să fie nevoite să majoreze rapid dobânzile, generând o stagnare a creşterii.

Bineînţeles, băncile centrale nu controlează totul la nivel economic, însă „deşi zilele politicilor monetare relaxate s-au sfârşit, guvernele încearcă să preia frâiele pentru susţinerea creştere“, spune Dana Peterson, economist Citigroup.

Morgan Stanley anticipează că după un an 2018 dificil pieţele emergente vor deveni din nou principalele motoare ale creşterii la nivel mondial.

Poate cel mai important motiv de optimism pentru anul viitor este situaţia de pe pieţele muncii. Şomajul la nivel mondial de aproximativ 5% este cel mai scăzut din 1980, potrivit UBS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO