Bănci și Asigurări

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Pactul ecologic european

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Oare ne dorim noi, oamenii, să trăim în continuare confortabil şi în siguranţă pe această planetă? Omenirea se confruntă cu o ameninţare existenţială — pe care întreaga lume începe, acum, să o înţeleagă. Din America până în Australia ard păduri întregi. În Africa şi în Asia deşerturile înaintează. Nivelul în creştere al mării ameninţă oraşele europene de coastă şi insulele Oceanului Pacific. Omenirea a mai fost martora unor astfel de fenomene în trecut, dar niciodată ele nu au luat amploare într-un ritm atât de rapid.  În Câmpia Română au început să apară tornade periculoase, iar schimbările climatice afectează culturile agricole.

Cercetătorii ne spun că încă mai putem pune capăt acestei epidemii, dar nu mai avem mult timp la dispoziţie. Noua Comisie Europeană  va acţiona rapid. Astăzi, la mai puţin de două săptămâni de la preluarea mandatului, vă prezentăm foaia noastră de parcurs către un Pact ecologic european.

Obiectivul nostru este să devenim primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, încetinind astfel încălzirea globală şi atenuând efectele acesteia. Este o sarcină a generaţiei noastre şi a următoarei generaţii, dar schimbarea trebuie să înceapă chiar acum — şi ştim că putem face acest lucru.

Pactul ecologic european pe care îl prezentăm astăzi este de asemenea noua strategie de creştere a Europei. Aceasta va reduce emisiile, creând în acelaşi timp locuri de muncă şi îmbunătăţind nivelul colectiv de trai.

Va fi firul verde care se va regăsi în toate politicile comune — de la transport la fiscalitate, de la sectorul alimentar la cel agricol, de la industrie la infrastructură. Prin pactul ecologic vom investi în energia curată şi vom extinde comercializarea certificatelor de emisii, în acelaşi timp consolidând economia circulară şi protejând biodiversitatea Europei.

Pactul ecologic european nu este doar o necesitate: va fi un motor al noilor oportunităţi economice. Multe întreprinderi europene adoptă deja un comportament responsabil din punct de vedere ecologic: îşi reduc amprenta de carbon şi aplică tehnologiile curate. Ele înţeleg că graniţele sunt planetare şi că fiecare trebuie să aibă grijă de casa noastră comună. Mai înţeleg şi că, dacă descoperă soluţii durabile pentru viitor, aceasta le oferă avantajul de a fi cu un pas înaintea tuturor.

Întreprinderile şi vectorii schimbării vor să le garantăm accesul facil la surse de finanţare. Pentru a realiza acest lucru, vom prezenta un Plan de investiţii pentru o Europă durabilă, care va sprijini investiţii în valoare de o mie de miliarde de euro în următorul deceniu. Vom lucra în strânsă colaborare cu Banca Europeană de Investiţii, banca europeană care se ocupă de chestiuni climatice.

În luna martie a anului viitor, vom propune primul act legislativ european privind clima, pentru a trasa calea de urmat şi a face ca aceasta să devină ireversibilă: investitorii, inovatorii şi antreprenorii au nevoie de reglementări clare pentru a-şi planifica investiţiile pe termen lung.

Vom promova transformarea modului în care producem şi consumăm, trăim şi muncim, dar trebuie, în acelaşi timp, să-i protejăm şi să-i sprijinim pe cei care riscă să fie afectaţi mai puternic de o asemenea schimbare. Această tranziţie trebuie să funcţioneze pentru toţi, sau nu va funcţiona deloc. Voi propune crearea unui Fond pentru o tranziţie echitabilă — şi doresc ca acesta să mobilizeze, împreună cu efectul de levier al Băncii Europene de Investiţii şi al fondurilor private, investiţi de o sută de miliarde de euro în următorii şapte ani. Ne vom asigura că sprijinim regiunile europene care vor trebui să facă un pas mai mare în acest sens, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă.

În întreaga Europă, tineri şi vârstnici nu doar solicită măsuri de combatere a schimbărilor climatice, ci îşi schimbă deja stilul de viaţă: gândiţi-vă la navetiştii care merg cu bicicleta sau cu transportul în comun, la părinţii care aleg scutece reutilizabile, la societăţile care renunţă la materialele din plastic de unică folosinţă şi care aduc alternative sustenabile pe piaţă. Mulţi dintre noi fac parte din această mişcare europeană şi globală de combatere a schimbărilor climatice.

Nouă din zece europeni solicită adoptarea de măsuri decisive de combatere a schimbărilor climatice. Copiii noştri depind de noi. Europenii doresc ca Uniunea lor să ia măsuri concrete acasă şi să fie deschizătoare de drumuri pe plan extern. Chiar zilele acestea, întreaga lume s-a reunit la Madrid pentru a discuta, în cadrul Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite, asupra schimbărilor climatice, despre acţiunile colective împotriva încălzirii globale.

Pactul ecologic european este răspunsul Europei la apelul lansat de cetăţenii noştri. Este un pact conceput în Europa, pentru Europa, şi o contribuţie la o lume mai bună. Fiecare european poate să ia parte la această schimbare.

Opinie trimisă redacţiei ZF. Ursula von der Leyen va lansa astăzi Pactul Ecologic European prin care va propune măsuri pentru reducerea poluării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO