Bănci și Asigurări

Vacanta de vara anticipata pentru dealeri: tranzactiile valutare au scazut cu 34% in mai

Vacanta de vara anticipata pentru dealeri: tranzactiile valutare au scazut cu 34% in mai

Stabilitatea cursului a lovit interesul pentru tranzactionare: Volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti mld. euro si evolutia cursului leu euro

05.06.2009, 00:00 24
Dealerii au tranzactionat in mai doar 23,8 miliarde de euro pe piata valutara locala, cu 34% mai putin decat in aceeasi luna de anul trecut si chiar sub nivelul din mai 2007, in conditiile in care clientii comerciali ruleaza volume mai mici, iar speculatorii straini nu mai au interes pentru leu.
"Nu am mai vazut nerezidenti, interesul lor e aproape spre zero. Sunt in scadere si volumele comerciale, iar diminuarea creditarii in valuta se resimte, pentru ca multi clienti schimbau valuta in lei", comenteaza dealerul unei banci cu o prezenta importanta pe piata.
Nerezidentii si-au pierdut interesul pentru piata locala dupa ce BNR a aratat clar ca nu va tolera cresterea cursului peste nivelul de 4,3 lei, iar in lipsa lor volatilitatea a scazut foarte mult. Pe parcursul lunii mai cursul leu/euro anuntat de BNR a fluctuat intre 4,15 si 4,19 lei pentru un euro.
"Nu cred ca in viitorul apropiat o sa vedem o crestere spectaculoasa in volume. Doar daca incep nerezidentii sa fie interesati de obligatiuni romanesti si sa ia pozitii. Deocamdata, sunt in afara pietei", mai spune dealerul.
Volumul mediu zilnic al operatiunilor derulate pe piata valutara de la Bucuresti a coborat in mai la 1,19 miliarde de euro, fata de 1,4 miliarde de euro in aprilie. Varful istoric a fost stabilit in octombrie anul trecut, cand strainii au atacat leul, la 2,5 miliarde de euro.
Cumpararile de valuta de la clienti au coborat la o medie zilnica de 798 mil. euro in mai, in timp ce vanzarile au fost de 811 mil. euro. Cea mai puternica scadere a fost consemnata de volumul schimburilor derulate de banci intre ele, media coborand la 376 de milioane de euro, fata de 578 de milioane de euro in aprilie sau un miliard de euro in ianuarie. Liviu Chiru
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO