Bănci și Asigurări

Cum văd analiştii anul 2023: 2023 ar putea fi un an în care se va stabili cât de puternică este capacitatea de rezilienţă. Inflaţia ar putea ajunge spre 7% la finalul lui 2023, dobânzile vor fi la un nivel mai mare faţă de anii trecuţi, iar cursul rămâne în continuare o ancoră

Cum văd analiştii anul 2023: 2023 ar putea fi un an în...

Autor: Mircea Nica

12.12.2022, 17:00 1762

Florian Libocor, BRD: Anul 2023 este un an în care ne va fi testată capacitatea de a rezista şi a merge mai departe. Cine nu va rezista va trebui să iasă din joc Ciprian Dascălu, BCR: Pe dobânzi credem că banca naţională şi-a încheiat ciclul de întărire cu dobânda-cheie la 6,75% în noiembrie 2022. O vedem constantă pe tot parcursul anului viitor Ionuţ Lianu, CEC: Cred că leul o să fie un pariu bun pentru 2023. A fost o depreciere în fiecare an, dar nu a reflectat diferenţialul de dobânzi per total.

Anul 2023 este văzut ca un test al rezilienţei, atât a persoanelor fizice, juridice, cât şi a statului, în timp ce inflaţia, deşi va rămâne la peste 15% până la începutul anului viitor, ar urma să se ducă spre 7% spre finalul anului 2023, dar imaginea dobânzilor rămâne una la un nivel mai mare faţă de cel cu care toată lumea s-a obişnuit, în timp ce cursul valutar rămâne o ancoră, care îşi va menţine ritmul uşor de depreciere, potrivit concluziilor analiştilor economici prezenţi la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Per ansamblu ceea ce este bine este că România a rămas pe un trend pozitiv. Din punctul meu de vedere, cel puţin în momentul de faţă, nu se poate discuta despre aşa-numita recesiune anul viitor, bazându-mă pe informaţiile pe care le am la dispoziţie. Pe de altă parte, din perspectiva inflaţiei, se discută că s-a ajuns la un plafon şi ar trebui să ne aşteptăm la o revenire. Cred că sunt puţin cam devreme aceste manifestări. Cred că vom avea un an 2023 al rezilienţei, an în care atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, chiar şi statul va trebui să arate că au capacitate de rezilienţă pentru că nu va fi un an uşor“, susţine Florian Libocor, membru fondator al AAFBR şi economist-şef al BRD-GSG.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO