Bănci și Asigurări

Valdis Dombrovskis, comisarul financiar al Uniunii Europene se va ocupa de reglementarea monedei virtuale Libra

Valdis Dombrovskis, comisarul financiar al Uniunii...

Autor: Laura Albu, Mediafax

08.10.2019, 16:08 93

Comisarul pentru stabilitate financiară a Uniunii Europene Valdis Dombrovskis s-a angajat, în cazul în care va fi numit din nou, să propună noi reguli pentru reglementarea monedelor virtuale, cum ar fi Libra, moneda pe care Facebook intenţionează să o lanseze, transmite Reuters.

Valdis Dombrovskis s-a dovedit reticent în privinţa controlului monedelor digitale şi a făcut modificări sistemice pentru a face faţă spălării banilor în cei cinci ani în care lucrat în calitate de comisar.

Cu toate acestea, Franţa şi Germania au spus că Libra, care s-ar putea dovedi mult mai puternică decât bitcoin, ar putea limita suveranitatea lor monetară.

„Europa are nevoie de o abordare comună asupra acestor active, cum ar fi Libra. Intenţionez să propun o nouă legislaţie în acest sens”, a declarat Valdis Dombrovskis parlamentarilor din UE, în cadrul audierii sale.

El a spus că, în reglementarea monedelor virtuale, UE ar trebui să abordeze „concurenţa neloială, securitatea cibernetică şi ameninţările la stabilitatea financiară”.

În prezent, UE nu are reglementări specifice privind criptomonedele, care, până la lansarea monedei Libra în iunie, au fost considerate o problemă marginală de către majoritatea factorilor de decizie, deoarece doar o mică parte din bitcoins sau alte monede digitale sunt transformate în euro.

Dombrovskis a declarat că proiectul Libra, deşi nu este încă operaţional, poate prezenta riscuri pentru stabilitatea financiară din cauza mărimii sale, deoarece milioanele de utilizatori Facebook din Europa ar putea folosi noua monedă digitală.

El a spus că noile reguli ar trebui să se concentreze pe apărarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi abordarea riscurilor de spălare a banilor folosind cripto-active, care pot trece frontierele cu uşurinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO