Bănci și Asigurări

Valoarea creditelor vândute de băncile europene s-ar putea ridica la 100 de miliarde de euro anul acesta

Valoarea creditelor vândute de băncile europene s-ar...

Autor: Florentina Dragu

02.02.2015, 16:00 160

În 2014, piaţa de portofolii de credite a crescut la 91 de miliarde de euro, de la 64 miliarde de euro în anul anterior, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă.

Cele mai multe tranzacţii au vizat împrumuturi pentru proiecte comerciale imobiliare, valoarea nominală a portofoliilor vândute ridicându-se la 49 miliarde de euro, faţă de 18 miliarde de euro în 2013.

Pe locul al doilea s-au situat tranzacţiile cu credite ipotecare, a căror valoare nominală s-a dublat la aproximativ 20 miliarde de euro, notează PwC.

Peste 75% din portofoliile de credite vândute în 2014 au provenit din Marea Britanie, Irlanda şi Spania.

"După cum am estimat, piaţa de portofolii de credite s-a învigorat în 2014. Creşterea gradului de siguranţă privind preţurile activelor a impulsionat cererea de credite din partea marilor investitori financiari, iar accesul mai uşor la sursele de finanţare a contribuit la creşterea numărului de tranzacţii. Activele garantate cu proprietăţi au rămas în centrul atenţiei investitorilor şi ne aşteptăm ca acest tip de active să domine şi tranzacţiile din 2015", a declarat Richard Thompson, partener în cadrul PwC.

Potrivit lui Thompson, studiul pentru evaluarea calităţii activelor bancare pe care BCE l-a efectuat în rândul a peste 100 de bănci din zona euro a scos la lumină credite îndoielnice de 136 de miliarde de euro, doar o mică parte dintre acestea fiind vândute în 2014.

"Estimez că aceste credite vor juca un rol mai mare începând cu 2015", a spus Thompson.

PwC apreciează că băncile europene au în portofolii credite "nedorite" în valoare de peste 2.000 miliarde de euro. Deşi băncile vor refinanţa o mare parte din aceste credite în cadrul operaţiunilor obşnuite, compania de consultanţă estimează că valoarea împrumuturilor rămase va fi substanţială

"Pieţele din Irlanda, Spania şi Marea Britanie vor rămâne puternice şi în acest an, dar este foarte probabil să observăm creşteri şi în Italia, Olanda şi în centrul şi estul Europei. Aceste pieţe au acoperit anul trecut mai puţin de 10% (9 miliarde de euro) din volumul tranzacţiilor. În 2015, estimăm că valoarea tranzacţiilor pe aceste pieţe va creşte de peste două ori, la circa 20 miliarde de euro", a spus Thompson.

Potrivit estimărilor lui Jonathan Wheatley, directorul diviziei PwC de consultanţă pentru portofolii neperformante în Europa, băncile din România ar putea vinde în acest an credite neperformante de aproximativ 2 miliarde de euro.

"Având în vedere că procesul de vânzare a creditelor neperformante este de abia la început şi rămân credite neperformante de peste 12 miliarde de euro în sistemul bancar din România, estimăm că procesul de curăţare a bilanţurilor va continua pentru cel puţin trei ani de acum înainte", a declarat Wheatley pentru Ziarul Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO