Bănci și Asigurări

Vânzarea BCR, o afacere din care statul a încasat 2 mld. euro. Ce a făcut cu ei?

Sebastian Vlădescu şi Andreas Treichl şi-au pus semnătura pe cea mai bună afacere făcută de statul român după 1989. Mediafax Foto

LEUL GREU: Evenimentul anului 2005. galerie foto

Autor: Ciprian Botea

17.11.2013, 20:26 2934

BCR a fost cel mai costisitor pariu al austriecilor de la Erste pe creşterea din Euro­pa Centrală şi de Est, aceştia acceptând să plătească 3,7 mi­liarde de euro pentru a obţine con­trolul celei mai mari bănci româneşti.

Privatizarea băncii – catalogată de analişti drept „o poveste de succes“ – a fost practic una dintre cele mai valoroase afaceri făcute de statul român.

Austriecii, care şi-au arătat prin această achiziţie încrederea în potenţialul de dezvoltare al pieţei locale, au câştigat o luptă foarte strânsă, care a durat aproape o jumătate de an, în finala căreia au ajuns Erste şi portughezii de la Millennium BCP. Millennium a intrat ulterior pe piaţă printr-o bancă dezvoltată de la zero, pe care încearcă însă să o vândă acum.

Erste, în schimb, continuă să-şi reafirme încrederea în potenţialul pieţei locale, chiar dacă BCR a avut probleme în anii de criză cu creditele neperfor­mante, iar anul trecut a ajuns să raporteze o pierdere record de 1,2 miliarde de lei. Banca trece printr-un proces dur de restructurare, pentru implementarea căruia Erste l-a recrutat de la grupul italian Intesa pe bancherul ceh Tomas Spurny.

BCR a fost evaluată în momentul privatizării la 6 miliarde de euro, având în vedere preţul plătit de austrieci. Perspectiva creşterilor viitoare ale pieţei bancare a triplat practic în 2005 valoarea de piaţă a BCR faţă de evaluările din 2003, când o altă tentativă de privatizare a eşuat din lipsă de investitori interesaţi. Dezvoltarea pieţei a fost amânată însă de actuala criză financiară după ce primii doi ani care au urmat privatizării păreau să confirme aşteptările austriecilor.

Statul român a vândut atunci 36,9% din acţiuni, iar instituţiile financiare internaţionale BERD şi IFC au vândut 25%. Statul a încasat astfel 2,2 miliarde de euro. Erste a ajuns să controleze 93,6% din acţiunile băncii după ce în 2011 a cum­părat încă 24% de la patru din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

Privatizarea BCR a închis practic istoria nefericită a falimentului Ban­corex, în care statul a pierdut peste două mi­liarde de euro. Contractul de priva­tizare a BCR cu Erste Bank include prevederi clare privind garantarea de către stat a plăţii obligaţiilor provenite din activitatea Bancorex. În 1999, statul a preluat împru­mu­turile neperformante ale Bancorex, iar BCR a absorbit restul activităţilor Ban­corex.

În acelaşi timp, statul a acordat garanţii nelimitate pentru pretenţiile judiciare şi angajamentele extrabilanţiere rezultate din activitatea fostei Bancorex.
 

Titlurile ediţiilor din 2005:
Cota unică, o lecţie pentru negocierea salariului. FMI va cere majorarea TVA şi a accizelor. Kaufland atacă piaţa de retail cu investiţii de 500 mil. euro. Febra pieţei bursiere încinge tastaturile. E.ON oferă 100 mil. euro pe distribuţia de energie din Moldova. Criză de ingineri pe piaţa forţei de muncă. Ion Nicolae testează piaţa pentru vânzarea Asirom. Capitalul străin a pătruns puternic în miezul economiei. Tranzacţia deceniului: Vodafone a cumpărat Connex. Preşedintele CEC, Enache Jiru, va fi schimbat. Patriciu, pus sub acuzare pentru privatizarea Petromidia. Norii negri ai inflaţiei şi ai deficitului extern, la orizont. OMV aşteaptă de la Petrom un profit anual de 200 mil. euro. În sfârşit, se întâmplă: dobânzile la creditele în lei scad simţitor. Isărescu: Să-i urăm leului nou să ne ducă cu bine la euro. Aderarea la Uniunea Europeană: de semnat a fost uşor. Un magnat austriac vine cu 20 mil. euro  să cumpere păduri. Cutremur în asigurări: Omniasig cumpărată de Wiener Staedtische. BRD a raportat pe primul trimestru un profit dublu. Cartelul producătorilor de ciment, amendat cu 29 mil. euro. Eşec major în atragerea unei investiţii de 120 de milioane de  euro. Puneţi-vă cash deoparte şi plătiţi-vă ratele în avans!. Petrom se scaldă în profituri: 389 mil. euro la nouă luni. RCA: bucurie în 2005, tristeţe în 2006. Patriciu face cea mai mare achiziţie din istoria României. Renault a făcut din Dacia o companie de 1 mld. euro. Tehnofrig Cluj se ceartă cu Copos pentru Hilton.

 

LEUL GREU: Evenimentul anului 2005

„Se apropie miezul nopţii. Numărătoarea inversă începe, iar in holul sediului central al BRD-SocGen se aşterne liniştea. Mai sunt 6 secunde, 5, 4, 3, 2,1. «Domnule preşedinte, aveţi onoarea!». Traian Băsescu se apropie de bancomat şi introduce cardul. Tensiunea creşte. Oare o să meargă? Tastează codul PIN şi în câteva secunde bancomatul „scoate“ primii lei grei.  Chinul nu s-a încheiat însă pentru că mai sunt de făcut două extrageri: premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi guvernatorul Mugur Isărescu. Aşa a început povestea apariţiei leului greu, care şi-a făcut loc pe piaţă, ajungând să înlocuiască treptat vechile bancnote şi monede metalice. Tăierea a patru zerouri din „coada“ leului a fost principala provocare pentru BNR şi sistemul bancar la mijlocul deceniului trecut.. Leul a redevenit astfel greu, după 15 ani de degringoladă macroeconomică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO