Bănci și Asigurări

Vânzările mai mici de poliţe Casco şi de asigurare a locuinţelor au redus cu 14% afacerile Omniasig

Vânzările mai mici de poliţe Casco şi de asigurare a locuinţelor au redus cu 14% afacerile Omniasig

Autor: Ciprian Botea

25.11.2011, 00:05 234

Volumul primelor subscrise de Omniasig, com­panie controlată de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a scăzut cu 14% în primele nouă luni, la 618 milioane de lei (147 mil. euro), din cauza vânzărilor mai mici de poliţe Casco şi de asigurare a locuinţelor.

Compania nu a anunţat dacă în primele nouă luni a înregistrat profit sau pierdere, dar a precizat că rezultatul net s-a deteriorat din cauza costurilor mai mari cu daunele. Omniasig obţinuse un profit de 3,2 milioane de lei pe parcursul anului 2010. "Ca urmare a contractării volumului de prime subscrise şi a creşterii daunalităţii, în special pe asigurările de răspundere civilă auto, rezultatele financiare ale companiei s-au deteriorat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", au declarat reprezentanţii asigurătorului.

Omniasig a plătit despăgubiri cu o valoare cu­mulată de 449 de milioane de lei (107 mil. euro) în primele nouă luni, o treime din acestea fiind achitate pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA).

Creşterea daunelor pe RCA a apărut în contextul în care compania a redus semnificativ tarifele la începutul anului şi a atras mai mulţi clienţi pe acest segment, primele brute subscrise majorându-se cu 31% în perioada ianuarie-septembrie, până la 236 mil. lei.

"Ritmul de subscriere a scăzut în a doua jumătate a anului după ce tarifele au fost adaptate la creşterea substanţială a daunalităţii pe acest segment de asigurări", afirmă reprezentanţii companiei.

Afacerile din asigurări Casco au scăzut în aceeaşi perioadă cu 34% şi au ajuns la 233 milioane de lei. Despăgubirile achitate pe acest tip de poliţe au scăzut însă mai încet, astfel că valoarea acestora, de 261 milioane de lei, a depăşit subscrierile.

Şi primele subscrise din asigurări de incendiu şi calamităţi naturale au scăzut cu 34%, ajungând la 91 milioane de lei, în condiţiile în care concurenţa pe acest segment s-a înăsprit în ultimul an, iar principalii câştigători au fost asigurătorii membri ai PAID, compania care emite poliţele obligatorii de locuinţă. Companiile controlate de VIG nu sunt membri PAID.

Omniasig a urcat totuşi pe locul doi în piaţa asigurărilor generale la sfârşitul lunii septembrie, detronând rivala Allianz-Ţiriac, care a raportat o scădere cu 18% a primelor brute subscrise pe acest segment de piaţă, până la 600 de milioane de lei. Allianz a subscris însă prime de peste 70 de milioane de lei din asigurări de viaţă, segment pe care Omniasig nu este prezentă, astfel că pe întreaga piaţă de asigurări nemţii continuă să ocupe locul al doilea.

Omniasig se află în acest moment în proces de fuziune cu BCR Asigurări, companie controlată tot de austriecii de la VIG, compania nou-creată urmând să ajungă în poziţia de lider al pieţei de asigurări. BCR Asigurări se afla la finalul lunii septembrie pe poziţia a şasea în clasamentul celor mai mari companii de asigurări generale, cu subscrieri de 345 milioane de lei.

Austriecii au făcut anul acesta schimbări la vârful Omniasig, polonezul Artur Borowinski fiind adus în vară pe poziţia de director general al companiei, după plecarea lui Constantin Toma, care conducea Omniasig de 16 ani. Borowinski a primit luna aceasta avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO