Bănci și Asigurări

Vasilescu, BNR: Există o înţelegere la nivelul sistemului bancar pentru amânarea plăţii unor rate

Vasilescu, BNR: Există o înţelegere la nivelul...

Autor: Mihai Gongoroi

15.03.2020, 14:34 984

Băncile comerciale din România au luat decizia la nivel de sistem bancar să amâne plata ratelor pentru anumite credite pentru o perioadă de timp, a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Vasilescu, consultant la Banca Naţională a României (BNR).

Acesta nu a precizat ce rate vor fi amânate, spunând în schimb că fiecare bancă îşi va înştiinţa clienţii şi debitorii în nume propriu.

Banca Transilvania a anunţat deja că extinde perioada de graţie la cardurile de credit, în timp ce CEC Bank este aşteptată să informeze la începutul săptămânii amânarea plăţilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar.

„Băncile au luat iniţiativa. Deci fiecare bancă îşi face propriul program urmând să anunţe clienţii şi debitorii. Am în vedere o întelegere, de către banci,  a situaţiei concrete provocate de actuala criza, fapt care a determinat iniţiative pentru a vei în ajutorul clienţilor, în special a celor cu credite bancare.", a spus Vasilescu, pentru MEDIAFAX.

El nu a oferit detalii cu privire la durata amânărilor la plată.

„Nicio bancă nu ştie la ora asta şi nimeni nu ştie cum vor merge evenimentele. Toţi sperăm să se încheie povestea într-o lună-două", a mai precizat Adrian Vasilescu.

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a declarat duminică pentru MEDIAFAX că amânarea cu 90 de zile a plăţii ratelor la bănci este o măsură bună pentru a proteja consumatorii într-o perioadă în care vor fi foarte multe concedieri şi probleme cu plata salariilor.