Bănci și Asigurări

Vasilescu: Suntem admirabil de nepregătiţi pentru aderarea la euro, dar amânarea nu este o rezolvare

Autor: Miruna Badea

25.05.2011, 15:07 780

Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR, consideră că românii sunt "admirabil denepregătiţi" pentru adoptarea euro, el adăugând că în zona euro, seintră cu bilet iar România şi-a exprimat deocamdată doar intenţiade a procura tichet, fără a şti cu ce va călători.

"În ceea ce priveşte data(aderării la zona euro - n.r.), aici e o mică largheţe. Noi am spus2015, dar asta nu înseamnă 1 ianuarie 2015. Sunt doi paşiimportanţi de făcut. O dată, trebuie să intrăm în zona tampon, înanticamera zonei euro, unde din punct de vedere tehnic trebuie săstăm doi ani. Urmează o perioadă de câteva luni de evaluare, cândşi BCE şi CE trebuie să ne spună «Da, meritaţi!». Aici, în ZonaEuro, se intră cu bilet. Noi deocamdată ne-am manifestat intenţiade a ne procura bilet dar biletul nu-l avem în buzunar. Nici măcarnu ştim cu ce tren vom călători. Toate astea le vom afla, sper,foarte repede", a spus Adrian Vasilescu, la o conferinţă cu tema"Adoptarea Euro în 2015: beneficii şi vulnerabilităţi", organizatăde Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Guvernul şi Banca Naţională audecis la începutul acestei luni să menţină anul 2015 ca obiectiv deaderare la zona euro, ceea ce tehnic nu înseamnă, neapărat, 1ianuarie. De fapt, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-aspus politicienilor din coaliţia de guvernământ că cel mai potrivitar fi ca moneda naţională să circule în paralel cu euro până îndecembrie 2015.

"Chiar dacă este vorba de bugetulţărilor din zona euro, fapt care implică aderarea la zona euro la 1ianuarie, cred că dacă în 2015 ni se spune «Poftim biletul» şi vafi 1 ianuarie 2016 nu se va întâmpla nimic rău în ţara aceasta.Bine ar fi să fie anul 2015 cel în care cele două foruri europenesă ne spună «Da, puteţi să intraţi»", a adăugat ulteriorVasilescu.

Analiştii consideră însă căprocedura de aderare nu ar permite României să intre în zona eurola 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea în mecanismulratelor de schimb (ERM II) cel mai târziu la mijlocul anuluiviitor, pentru a ieşi din această anticameră în a doua jumătate alui 2014. După această procedură, Banca Centrală Europeană şiParlamentul European trebuie să-şi dea acordul pentru aderare,procedură care durează câteva luni.

Consilierul guvernatorului BNR aatras atenţia că aderarea la euro nu înseamnă că "se deschideimediat un buzunar din care să înceapă să răsară bunăstare pentrupopulaţia României".

"Dar se deschide o cale pentru caîntr-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat populaţia Românieisă aibă ceva de câştigat de pe calea aceasta", a adăugatel.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescurecunoaşte că România nu este încă pregătită să adere la zonaeuro.

"La noi apare această întrebare.Suntem pregătiţi să intrăm în zona euro în 2015? Răsunsul, dinpunctul meu de vedere: Nu, nu suntem pregătiţi. Dar eu privescînapoi în istoria României şi văd aşa: pentru unirea din 1859 nu amfost nicidecum pregătiţi, dar am făcut-o în condiţiile în carefoarte multe ţări vroiau să ne blocheze. Am avut şi prieteni înEuropa care ne-au ajutat şi am trecut de hopul ăsta. Pentru Unireadin 1918 nu am fost pregătiţi, dar am făcut-o şi pe asta. Pentrubătălia de la Mărăşeşti nici atât nu am fost pregătiţi şi s-aîntâmplat ce s-a întâmplat. Comandanţii francezi, înainte debătălia asta, le spuneau ostaşilor români «Dragii mei, sunteţiadmirabil de nepregătiţi». Cred că şi acum suntem admirabil denepregătiţi. Dar dacă nu ne stabilim un reper, oricât vom amâna ...dacă zicem 2017, amânăm pregătirile pentru 2017. Dacă zicem 2024,cum a zis nu-ştiu-ce mare bancă, atunci începem pregătirile", aspus Adrian Vasilescu.

Afirmaţia completează cea mairecentă declaraţie a guvernatorului Isărescu, care afirma căchimbarea ţintei de aderare la zona euro ar fi încurajatpoliticienii să spună că mai este timp pentru reforme şi să amâneaplicarea lor.

Consilierul guvernatorului BNR,care şi-a început discursul precizând că nu doreşte să se exprimeîn numele Băncii Naţionale, a spus că "din punct de vedere tehnictoate datele duc către grăbirea termenului de intrare cât putem noisă-l grăbim".

El a mai atras atenţia că Româniaeste o ţară cu "un specific complicat".

"Avem o împărţire în trei Românii.Şi, dacă am vorbit despre unirea de la 1859 şi despre unirea de la1918, eu cred că trebuie să ne gândim pentru zona euro acum la cumfacem să avem a treia unire, pentru că avem o Românie a marilororaşe, avem o Românie a micilor oraşe (...) şi marea Românie asatelor care constituie la ora actuală şi marea noastră problemă şifactorul care va suferi în viitorul apropiat cele mai marischimbări", a mai spus Vasilescu.

Intrarea în ERM-II este etapapremergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zonaeuro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse înTratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depăşi 3% dinPIB, datoria publică trebuie limitată sub 60% din PIB, iar inflaţiasă nu depăşeascăn cu 1,5% media celor mai performante ţări din zonaeuro) şi să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruiamoneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15%faţă de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO