Bănci și Asigurări

VB Leasing: finantarile scad, dar profitul creste

10.05.2009, 16:14 96

VB Leasing, companie din grupul austriac Volksbank, a finantat in primul trimestru bunuri in valoare de 12,7 milioane de euro, in scadere cu 70% fata de aceeasi perioada din 2008.

Toate companiile de leasing vor avea scaderi in 2009, deoarece piata este puternic afectata de prabusirea vanzarilor de masini noi, dar si de lipsa de lichiditati.
"Scaderea inregistrata este cauzata de situatia de criza economica in care ne aflam de la sfarsitul lui 2008 incoace. Din cauza lipsei de comenzi si solicitari din partea clientilor, foarte multe companii sufera de lipsa lichiditatilor, motiv pentru care multi dintre clientii VB Leasing, al carei portofoliu numara in proportie de 75% persoane juridice, se afla in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile contractuale", explica oficialii VB Leasing.
In timp ce finantarile acordate de companie scad, profitul creste. In primele trei luni din acest an, VB Leasing a inregistrat un profit brut de 2,7 milioane de euro, cu 22% peste nivelul din primul trimestru al anului trecut. "Aceasta crestere se explica prin schimbarile facute in structura organizationala si prin programul de reducere a costurilor implementat in companie pentru eficientizarea proceselor interne", afirma reprezentantii companiei.
 
Scadere de 60-70% in 2009
Din totalul finantarilor acordate de VB Leasing in aceasta perioada, 92% au fost destinate achizitiei de autovehicule. Compania estimeaza ca evolutia din primul trimestru se va mentine pe parcursul intregului an, iar afacerile vor scadea cu 60-70% fata de 2008.
"In viitor, starea industriei de leasing, implicit evolutia VB Leasing, va depinde de cat de mult se vor aprofunda efectele crizei. Daca aceasta se va agrava, numarul clientilor rau-platnici va creste. In acelasi timp se vede un impact clar al deprecierii monedei locale in comportamentul de plata al clientilor din portofoliul companiei, veniturile acestora fiind in lei, iar contractele in euro. Din aceste motive se estimeaza pentru sfarsitul lui 2009 o scadere de 60-70% fata de anul precedent."
Piata de leasing, unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei financiare in trecut, a inregistrat in 2008 prima scadere, de circa 3%, pana la nivelul de 4,81 miliarde de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO