Bănci și Asigurări

Vede BNR zorii unei noi crize imobiliare? Dobânzile vor creşte. BNR majorează cu 10% avansul la creditele persoanelor fizice pentru investiţii imobiliare în lei, euro şi alte valute din 2022. La cele în lei, avansul urcă de la 15% la 25%

Vede BNR zorii unei noi crize imobiliare? Dobânzile vor...

Autor: Claudia Medrega

22.10.2021, 00:05 5410

♦ Din 2022 românii vor plăti un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi de 50% pentru cele în alte valute.

Ponderea avansului la creditele acordate persoanelor fizice pentru achiziţia unui imobil care nu este des­ti­nat a fi utilizat ca locuinţă pen­tru folosinţă proprie şi per­ma­nen­tă/continuă a debitorului se ma­jo­rează din 2022 cu 10 puncte pro­cen­tuale, după cum reiese dintr-un pro­iect de regulament al BNR.

Concret, BNR reduce cu 10 puncte procentuale ponderea dintre valoarea creditului de investiţii imo­bi­liare în valoarea garanţiei ipo­te­ca­re, ceea ce echivalează cu majorarea avan­sului cu 10 puncte procentuale.

„În cazul creditelor acordate pen­tru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pen­tru folosinţă proprie şi per­ma­nentă/con­tinuă a debitorului, li­mi­te­le prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale. Preve­de­rile alin. (1)-(3) şi (41) nu se aplică în ca­zul creditelor pentru investiţii imo­biliare garantate integral sau par­ţial de stat“, se menţionează în pro­iectul de regulament al BNR care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO