• Leu / EUR4.9214
  • Leu / GBP5.5631
  • Leu / USD4.5250
Bănci și Asigurări

Veşti bune de la BERD: România va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă, de 3%

Veşti bune de la BERD: România va înregistra una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa emergentă, de 3%

Autor: Anca Dumitrescu

14.05.2015, 14:23 607

Instituţia financiară a îmbunătăţit uşor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la creşterea economică a României în 2015, de la 2,8%.

Potrivit BERD, reducerile recente şi viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflaţiei determinată de scăderea preţurilor energiei şi alimentelor, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 şi 2016.

Creşterea încrederii în industrie şi reducerea stocurilor ar putea conduce la creşterea investiţiilor din România, după doi ani.

Totodată, scăderea din ultima perioadă a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a băncii centrale în domeniul provizioanelor, este de aşteptat că ajute la revenirea creditării.

BERD anticipează şi o creştere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbţie mai mare de fonduri europene, care rămâne cea mai scăzută din UE.

Pe ansamblu, toate aceste evoluţii ar trebui să contribuie la creşterea cererii interne din România, consideră BERD.

Inflaţia medie anuală va rămâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar şi ca efect al preţurilor scăzute ale mărfurilor.

România este inclusă de BERD între ţările din Europa de Sud-Est, alături de Albania, Bosnia şi Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia. În această regiune, BERD prognozează, excluzând Cipru şi Grecia, o creştere economică de 2,3% în 2015 şi 2,8% în 2016. Incluzând Cipru şi Grecia, creşterea din regiune este anticipată la 1,3%, respectiv 2,4%.

Grecia, cel mai nou beneficiar al investiţiilor BERD, este grav afectată de temerile că ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi chiar să iasă din zona euro. Pentru 2015 BERD estimează că economia elenă va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.

Scenariul de bază al BERD este că Grecia va reuşi să evite măsurile politice drastice şi, cu ajutorul unor reforme suficiente, să revină la creştere şi să îşi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunităţii internaţionale.

Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezentă, instituţia financiară anticipează stagnare în acest an, urmată de o creştere economică de numai 1,4% în 2016.

Estimarea maschează însă diferenţe regionale mari, notează BERD.

În Europa Centrală şi Regiunea Baltică (CEB), estimările referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria au fost îmbunătăţite, reflectând efectul măsurilor de stimulare din zona euro, care s-a adăugat preţurilor scăzute ale petrolului.

Regiunea CEB va înregistra o creştere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimăarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.

Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însă de instabilitatea provocată de situaţia din Grecia.

Prin contrast cu programul de suplimentare a lichidităţilor din zona euro, înăsprirea condiţiilor monetare în SUA, aşteptată în prezent la începutul anului viitor, va spori presiunile asupra pieţelor emergente dependente de intrările de capital şi de necesarul mare de refinanţare a datoriilor denominate în dolari.

În acelaşi timp, recesiunea profundă din Rusia are un impact peste aşteptări în ţările cu care are legături economice puternice. Din acest motiv, BERD a înrăutăţit estimările pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% în acest an şi cu aproape 2% în 2016, urmând ca ţara să fie afectată o lungă perioadă de timp de creştere lentă sau stagnare. Preţurile scăzute ale petrolului şi sancţiunile şi-au pus amprenta pe o economie deja slabă, cu probleme structurale profunde.

În Ucraina, întreruperea activităţilor economice în estul ţării, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate şi majorarea ctarifelor la energie, precum şi contractarea creditelor vor menţine presiunile asupra economiei în acest an.

Banca anticipează că economia ucraineană se va contracta în acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Dacă situaţia de securitate nu se va înrăutăţi, este posibil ca economia să crească cu 3% în 2016.

În Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investiţiilor BERD, banca prognozează o creştere economică de 3% în 2015 şi 2016, cu mult sub potenţialul pe termen lung al ţării. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de ţară prinsă între politicile monetare divergente ale zonei euro şi Statelor Unite.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9214
Diferență: -0,0366
Ieri: 4.9232
Azi: 4.5250
Diferență: -0,8632
Ieri: 4.5644
Azi: 5.5631
Diferență: -0,8219
Ieri: 5.6092
Azi: 4.9374
Diferență: -0,188
Ieri: 4.9467