Bănci și Asigurări

Veşti bune pentru economie: sumele refuzate la plată au încheiat luna decembrie la minimul ultimelor 11 luni

Veşti bune pentru economie: sumele refuzate la plată au...

Autor: Liviu Popescu

21.01.2016, 00:00 59

Băncile au refuzat la plată în luna decembrie decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 359 milioane de lei (79 mil. euro), respectiv cel mai scăzut nivel din luna ianuarie din 2015, ceea ce reflectă practic că firmele sunt mai puţin stresate faţă de perioada de la finele anului 2014. Atunci, sumele refuzate la plată se ridicau la 557 mil. lei.

Astfel, nivelul minim al sumelor refuzate la plată, despre care unii analişti susţin că reprezintă un indicator destul de precis al economiei, aduce o gură de oxigen economiei. În anul 2015, pragul psihologic de un miliard de lei a fost depăşit doar în luna februarie, fiind pentru a şaptea oară din 2009 de când acest prag este depăşit.

Pentru luna mai din 2015, BNR a publicat eronat datele cu privire la sumele refuzate, care arătau refuzuri de 2,6 mld. lei, însă greşeala a fost determinată de unele erori de redactare şi s-a ţinut cont de valoarea numă­rului în cifre, susţin reprezentanţii BNR. Banca Naţională nu a corectat nici până în prezent valoarea sumelor refuzate la plată din mai.

Chiar dacă valoarea sumelor refuzate din luna decembrie este la minimul de la începutul anului 2015, numărul refuzurilor s-a ridicat la aproape 8.100, ceea ce înseamnă că valoarea refuzurilor a fost mai mică faţă de lunile precedente. Spre comparaţie, în ianuarie numărul refuzurilor se ridica la aproximativ 7.300.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO