Bănci și Asigurări

Veşti bune pentru români. Anunţul făcut de BNR cu puţin timp în urmă

Veşti bune pentru români. Anunţul făcut de BNR cu...

Autor: Alina Botezatu

16.12.2018, 13:24 3711

Avuţia netă a populaţiei s-a majorat cu circa 8%, în trimestrul al doilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la aproape 1.928,7 miliarde de lei, conform calculelor făcute de Banca Naţională a România (BNR).

„Avuţia netă a populaţiei a urmat tendinţa ascendentă manifestată şi la data ultimului Raport, majorându-se cu circa 8 la sută în trimestrul al doilea 2018 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul creşterii deţinerilor de active imobiliare (+9 la sută), dar şi datorită avansului activelor financiare (+3 la sută). Nivelul activelor nefinanciare a suferit o ajustare importantă, comparativ cu valorile prezentate în rapoartele anterioare, ca urmare a unei reestimări a preţului locuinţelor”, se scrie în „Raport asupra stabilităţii financiare”, ediţia decembrie 2018, Anul III (XIII), nr. 6 (16), realizat de BNR.

Mai exact, activele imobiliare erau în valoare de 1.5045,5 miliarde de lei, la finele primului semestru, iar activele financiare nete de 424,2 miliarde de lei. Cu toate acestea, averea populaţiei este încă departe de nivelul de 2.047,2 miliarde de lei, de finele anului 2008, din care aproape 1.860 de miliarde de lei era reprezentată de activele imobiliare.

„Metodele de investire ale populaţiei pun în evidenţă necesitatea diversificării plasamentelor, întrucât cea mai importantă pondere în activele acestui sector este deţinută de depozite şi numerar (40 la sută, iunie 2018)”, se precizează în raportul BNR citat.

În contrast, sectorul populaţiei a prezentat un interes scăzut pentru investiţiile în titluri (0,9%), acţiuni cotate (2,3%) şi asigurări (2%), în timp ce ponderea investiţiilor în derivative este neglijabilă.

„Având în vedere potenţialul existent şi preferinţa pentru investiţii sigure ale populaţiei, Ministerul Finanţelor Publice a lansat emisiuni speciale de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei - volumul subscrierilor înregistrate pentru prima emisiune a reprezentat 20 la sută din plafonul stabilit pentru anul 2018. Continuarea realizării de astfel de emisiuni este de natură să contribuie la o conştientizare mai bună a opţiunilor de investire, la diversificarea portofoliului investiţional al populaţiei, dar şi la atenuarea interconexiunilor importante dintre sectorul bancar şi cel guvernamental”, se mai explică în nr. 16 al „Raportului asupra stabilităţii financiare”.

În trimestrul al treilea al acestui an, sectorul populaţiei şi-a consolidat poziţia de creditor net faţă de sectorul bancar, înregistrând valoarea de 50,5 miliarde lei, în urma unei creşteri anuale de 21%. „De remarcat este îmbunătăţirea semnificativă a poziţiei nete în valută, care reprezintă la septembrie 2018 dublul valorii înregistrate în luna septembrie 2017”, se subliniază în raportul BNR citat.

În contrast, poziţia de creditor net în lei a scăzut cu circa 35% în luna septembrie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în condiţiile unui ritm mai alert de creştere al împrumuturilor faţă de cel al depozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO