Bănci și Asigurări

Veşti bune pentru românii cu credite în euro: referinţa costului creditului îşi continuă traseul în teritoriul negativ

Veşti bune pentru românii cu credite în euro:...

Autor: Liviu Popescu

14.03.2016, 17:25 1398
Indicatorul Euribor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru costul creditelor în euro, îşi continuă tot mai determinat avansul în teritoriul negative la minus 0,2% pe an. Astfel, tendinţa descendentă a indicatorului (Euribor a păşit în teritoriu negativ în luna aprilie din 2015) creează premisele ieftinirii creditelor acordate în euro de băncile din România.
 
Dobânda medie pentru un credit în euro pentru populaţie era la finele lunii ianuarie de 4% pe an, faţă de un nivel de 5,6% în aceeaşi lună din 2015. Pe de altă parte, costul mediu la care bancherii vând credite noi în lei era în ianuarie de 7%, cu circa un punct procentual sub nivelul din aceeaşi lună din 2015.
 
Deciziile Băncii Central Europene de relaxare a politicii monetare, prin reducerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 0%, de la 0,05% anterior, ar putea împinge şi mai mult dobânda Euribor în teritoriul negativ. În iunie anul trecut, BCE a dus pentru prima dată dobânzile la depozite de la 0% la -0,1%, ceea ce înseamnă că instituţia taxează sumele depuse de băncile comerciale.
 
Pe de altă parte, dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele în lei, se află în aproprierea minimului istoric de 0,77% pe an, dar analiştii se aşteaptă ca aceasta să urce pe măsură ce economia va ieşi din perioada de încetinirea temporară a preţurilor, în care a intrat în iunie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO