Bănci și Asigurări

Veşti proaste pentru românii cu credite: Dobânda Robor a urcat la maximul ultimelor trei ani şi patru luni

Veşti proaste pentru românii cu credite: Dobânda Robor a urcat la maximul ultimelor trei ani şi patru luni

Autor: Roxana Rosu

25.10.2017, 11:15 2647

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut mai accentuat marţi, la 1,88%, de la 1,85% ieri, în timp ce Robor la 6 luni a avansat de asemenea, la 2,04%.

Indicele ROBOR la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, a sărit joia trecută pragul de 2%, un nivel similar fiind  înregistrat ultima oară în ianuarie 2015, potrivit datelor BNR.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat astăzi la 2,09%,  de la 2,08% ieri.

La începutul lunii septembrie ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%. Ulterior, indicele a urcat constant, în contextul crizei de lichiditate de pe piaţă, până la 1,8% pe 3 octombrie, când BNR a intervenit plasând 9,3 mld. lei în piaţă. În următoarele zile ROBOR a oscilat între 1,78% şi 1,79%, dar ulterior a revenit pe creştere.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională

AFACERI DE LA ZERO