Bănci și Asigurări

Vicecancelarul german îl atacă pe şeful Deutsche Bank: ”Nu am ştiut dacă să râd sau să fiu furios că o bancă care a transformat speculaţiile într-un model de business acum se declară victima speculatorilor”

Vicecancelarul german îl atacă pe şeful Deutsche Bank:...

Autor: Ştefan Stan

03.10.2016, 13:45 3071
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a lansat o serie de atacuri la adresa şefului Deutsche Bank, John Cryan, în condiţiile în care îngrijorările legate de modul în care cel mai mare creditor german a gestionat criza prin care trece încep să crească în rândul elitei politice şi de business, scrie FT.
 
Sigmar Gabriel, liderul partidului social-democrat de centru-stânga şi ministrul economiei al Germaniei, l-a atacat pe Cryan în legătură cu un mesaj pe care acesta l-ar fi trimis angajaţilor Deutsche săptămâna trecută, când acţiunile băncii au ajuns la minimul ultimilor 30 de ani. Prin mesaj, Cryan ar fi dat vina pe ”forte din piaţă” care încercau să destabilizeze banca.

”Nu am ştiut dacă să râd sau să fiu furios că o bancă care a preluat speculaţiile şi le-a transformat într-un model de business acum se declară victim speculatorilor. Acum sunt cu adevărat îngrijorat cu privire la oamenii care lucrează la Deutsche”, a spus Gabriel.  

Deutsche a fost pusă sub presiune puternică de când Departamentul de Justiţie din SUA i-a cerut să plătească o amendă 14 miliarde de dolari pentru a pune capăt investigaţiilor cu privire la modul în care au fost acordate creditele ipotecare în perioada de diniante de criza financiară din 2007/2008.

Acţiunile băncii au scăzut după anunţul legat de amendă sub 10 euro/acţiune, cel mai scăzut nivel din 1983, însă şi-au revenit vineri după ce mai multe rapoarte media au sugerat că banca ar fi ajuns la o înţelegere cu justiţia din SUA pentru o amendă de doar 5,4 miliarde de dolari.

Totuşi, ministrul economiei a spus că în cazuri extreme, banca se poate aştepta la simpatie din partea Berlinului. Analiştii cred că un bailout al Deutsche ar fi otravă politică pentru Angela Merkel, înaintea alegerilor din 2017.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO