Bănci și Asigurări

Viceguvernatorul Băncii Ungariei: vom menţine dobânzile jos prin creşterea lichidităţii. Dobânda de politică monetară nu va mai scădea

Viceguvernatorul Băncii Ungariei: vom menţine...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2016, 00:05 340

Banca centrală a Ungariei ar putea recurge în continuare la instrumente neconvenţionale pentru a menţine costurile de finanţare scăzute păstrând în acelaşi timp rata de referinţă la un nivel scăzut în 2018 şi 2019, a declarat un viceguvernator citat de Reuters.

În loc să-şi reducă în continuare rata dobânzii de politică monetară, banca a relaxat condiţiile monetare prin creşterea lichidităţii pe pieţele monetare locale şi împingând dobânzile interbancare şi costurile de finanţare în jos, o politică despre care Marton Nagy, viceguvernator al Băncii Naţionale a Ungariei, a semnalat că ar putea fi menţinută pentru încă o perioadă de timp.

Orice reducere suplimentare a ratei de bază NBHI, care se situează în prezent la 0,9%, ar putea avea “efecte nedorite”, a declarat viceguvernatorul Nagy, adăugând că măsurile neconvenţionale ar putea avea un impact mai mare asupra pieţelor financiare.

Banca centrală ungară şi-a menţinut rata de bază neschimbată în această lună, introducând în schimb o limită cu privire la nivelul fondurilor pe care băncile le pot plasa în facilitate sa de depozit pe trei luni în încercarea de a stimula creditarea şi a împinge în jos costurile de finanţare.

Nagy a declarat că divergenţa dintre dobânzile din SUA, unde banca centrală înăspreşte politica monetară, şi zona euro, unde condiţiile monetare rămân relaxate, a oferit băncii centrale ungare spaţiu să-şi menţină dobânzile la niveluri foarte scăzute.

Oficialul ungar a declarat că creditarea bancară pentru companiile mici şi mijlocii din Ungaria ar putea avansa cu 5-10% anul viitor, iar creditarea gospodăriilor ar putea avansa de asemenea.

“Ne aşteptăm ca nivelul creşterii să depăşească 1% în 2017, în timp ce creşterea pe 2018 (a volumului creditelor gospodăriilor) ar putea atinge 5%”, a declarat Nagy, adăugând că o programele de creditare subvenţionate de stat dublate de dobânzile scăzute susţin creşterea creditării.

Totuşi, diferenţa dintre dobânzile percepute de bănci pe piaţa rezidenţială ungară este în continuare prea mare, de aproximativ 5%, a adăugat acesta.

“Aceasta trebuie redusă”, a declarat Nagy.

Oficialul ungar a mai declarat că economia ungară ar putea avansa cu 3,6% anul viitor, adăugând că nu poate exclude posibilitatea ca rata de creştere să atingă 4 procente. Banca estimează o rată de creştere economică de 2,8% pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO