Bănci și Asigurări

Viceguvernatorul Bogdan Olteanu cere scuze "în numele colegilor mei dacă anumite afirmaţii publice au jignit pe cineva"

Viceguvernatorul Bogdan Olteanu cere scuze "în numele...
11.12.2015, 19:54 1328

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a cerut public scuze "în numele colegilor mei" dacă anumite afirmaţii pe tema dării legii în plată făcute de oficialii BNR au jignit pe cineva. 

"A stârnit multe dezbateri chestiunea sesizării organelor în drept asupra unor eventuale încălcări ale legislaţiei penale în legătură cu iniţierea proiectului de lege. Cunoaştem prevederile constituţionale referitoare la imunitatea parlamentară. Adoptarea unei legi, întreaga procedură parlamentară legată de adoptarea legii, voturile din comisii şi din plen nu sunt, nu pot fi şi nu trebuie puse în discuţie. Dincolo de aceste limite, sunt clare prevederile art. 267 al Codului penal, privitoare la omisiunea sesizării faptelor constatate de funcţionarul public în legătură cu serviciul. Art. 267 prevede obligaţia de a sesiza, nu de a comenta. Dacă aducerea acestei chestiuni în dezbaterea publică a jignit, daca afirmatiile publice au jignit, cer eu scuze în numele colegilor mei. Am fost parlamentar, am condus Parlamentul, îi cunosc rolul în stat şi îl respect", a menţionat Olteanu vineri, în cursul unei conferinţe la BNR. 

Săptămâna trecută, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR a spus că DNA ar trebui să cerceteze modul cum s-a iniţiat legea dării în plată.

Cinteză, BNR: Sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea "dării în plată"

După declaraţia lui Cinteză, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, i-a cerut acestuia sau BNR să aducă dovezi, iar în caz contrar să îşi ceară scuze public. 

Legea dării în plată este extrem de controversată, având în vedere că presupune predarea cheilor apartamentului în orice moment, dacă nu mai poţi să plăteşti creditul luat de la bancă. Băncile şi BNR s-au declarat împotriva modului cum această lege a fost aprobată de Parlament.

Legea este la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, iar BNR îi cere acestuia să o retrimită în Parlament pentru reexaminare. 

Olteanu, BNR: Dacă legea privind darea “în plată” va produce efecte adverse şi instabilitate, privilegii necuvenite unora şi obligaţii excesive altora, atunci este vina noastră a tuturor, inclusiv a BNR

Problema băncilor nu este neaparat dacă cei care nu îşi mai pot plăti creditul vor preda băncilor cheile casei, ci cei care îşi achită ratele au de unde plăti, dar valoarea proprietăţii este sub valoarea creditului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO