Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Andrei Stănică, United Blockchain Association: Mii de români care au cumpărat bitcoin au banii blocaţi pentru că băncile din România au închis conturile platformelor de exchange locale. Ei trebuie să meargă la bănci din străinătate dacă vor să vândă bitcoin

Autor: Alex Ciutacu

01.04.2018, 15:52 7789

Zecii de mii de români, investitori în criptmonede, au în total aproape 200 de milioane de euro blocaţi în portofele virtuale, din cauza faptului că băncile comerciale din România au închis conturile platformelor de exchange care tranzacţionau din lei în criptomonede. Dacă mâine am nevoie să scot bani din Bitcoin, va trebui să mă duc în Bulgaria, Ungaria sau în orice altă ţară europeană, să îi scot în euro de la o bancă de acolo, a explicat Andrei Stănică, reprezentant al United Blockchain Association, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

ãDupă comunicatul BNR, băncile au început să închidă conturile. Am discutat cu avocaţi şi am înţeles că este o măsură abuzivă, nu au un cadru legal. BNR nu a dat o circulară, nu a dat o lege, tot ce a făcut a fost să informeze publicul. Suntem singura ţară din toată Europa în această situaţie. În total, suntem zeci de mii de români, cu aproape 200 de milioane de euro pe care nu îi putem transforma în România în lei“, a spus Andrei Stănică.

United Blockchain Association este primul ONG din România din sectorul blockchain-ului şi al criptomonedelor. ãNe-am lansat pe 22 martie şi suntem încă în construcţie. Încercăm să coagulăm actori importanţi. Vrem să fim portavocea exchange-urilor din România şi a ICO-urilor, pentru că sunt deja 26 de ICO-uri care urmează să se lanseze în România, conform Ernst&Young“.

În toate ţările din lume există o astfel de asociaţie în acest segment. ãExistăm ca să reprezentăm interesul celor din piaţa de criptomonede. Chiar şi în Zimbabwe există o astfel de asociaţie. Ne propunem să fim intermediar în discuţiile cu statul. Chiar astăzi vom lansa o scrisoare deschisă către BNR pe această temă“.

În România, printre actorii din piaţă care au fost afectaţi de comunicatul BNR, se numără platforma de tranzacţionare CryptoCoin Pro, care nu mai poate opera conturi în băncile româneşti după ce Banca Naţională a transmis poziia oficială a instituţiei faţă de monedele virtuale, la începutul lunii februarie, catalogându-le drept ãactive speculative, extrem de volatile şi riscante“. BTCxChange a fost prima platformă locală de intermediere tranzacţii criptomonede care şi-a anunat în ianuarie clienţii că nu mai face tranzacţii pentru că nu-şi mai poate deschide conturi la băncile româneşti, după ce patru bănci le-au închis conturile în doar 12 luni.

Vocile puternice din piaţă susţin, la nivel global, că un cadru legislativ reglementat este principala nevoie a pieţei de criptomonede, pentru a evita asocierea cu activităţi ilicite. ãCel mai important lucru este reglementarea. Franţa, Japonia, Coreea de Sud, toate aceste state încearcă acum să reglementeze criptomonedele. Pentru oamenii care nu s-au informat foarte bine, criptomoneda este asociată cu spălare de bani, cu terorism, cu prostituţie şi droguri. Este fals. Toate acestea pot fi plătite foarte bine cu dolari şi cu euro.

ãMomentan, dacă eu trimit un bitcoin din portofelul meu în alt portofel, toată lumea poate vedea această tranzacţie. Odată cu reglementarea, autorităţile vor avea capacitatea de a asocia un portofel unei persoane“.

Lansarea unei noi criptomonede se numeşte ICO (Initial Coin Offering), corespondent al IPO-urilor de la companii. ãOricine poate lansa acum un ICO, ceea ce nu este ok. Pentru că se dau multe ţepe. Dacă le reglementăm, aşa cum s-a cerut şi la summit-ul G20, aceste lucruri pot fi evitate. Chiar şi Christine Lagarde de la FMI a spus că este inevitabilă reglementarea. Atunci lumea va avea mai multă încredere în ICO-uri“.

Tehnologia blockchain, ca valoare şi aplicabilitate, este stimată de mulţi jucători mari şi chiar încercată pe pieţele bancare. ãMoneygram şi Western Union au încheiat parteneriate cu Ripple pentru a testa tehnologia lor de plăţi rapide, Comisia Europeană investeşte 340 de milioane de euro în proiecte blockchain, JPMorgan testează tehnologia. Utilitatea blockchain este complexă“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO