O autoritate de supraveghere ştie să facă preţuri minime, nu ştie să facă preţuri maxime.
Cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemelor privind tarifele la poliţele auto obligatorii (RCA) ar fi fost probabil calcularea unui preţ de referinţă, mai degrabă decât stabilirea unor tarife maximale, care în fapt seamănă mai mult cu nişte tarife minime, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul emisiunii ZF Live.
„Ceea ce am făcut noi seamănă mai degrabă cu un preţ minim decât cu un preţ maxim, pentru că marja de flexibilitate pentru societăţile de asigurări este foarte mică şi evident creează riscul uniformizării tarifelor, a primelor, la profiluri de risc diferite. Probabil cea mai bună soluţie ar fi fost ceea ce am propus noi, şi anume, un calcul al preţului de referinţă şi o marjă plus-minus faţă de preţul de referinţă care ar fi dat flexibilitate asigurătorilor în individualizarea profilului de risc. Tariful acesta de referinţă putea fi îngheţat pentru a nu avea creşteri prea mari în piaţă“, a explicat Mişu Negriţoiu.
Şeful ASF spune că autoritatea a avut un consultant independent care s-a uitat peste calcule care au dat tarifele maxime şi a precizat că specialiştii acestuia consideră că tarifele maxime anunţate se bazează pe un tablou optimist al pieţei.
„Am avut un consultant independent care s-a uitat pe calculele noastre la tarifele maximale. El este de părere că am fost prea optimişti în stabilirea indicatorilor de daune, etc. (...). Ceea ce facem noi reprezintă un exerciţiu unic, nu avem experienţă nici locală, nici naţională, nici europeană, dar încercăm să limităm cât mai mult eventualele prejudicii în piaţă şi de o parte şi de alta şi să asigurăm un echilibru“.
Mişu Negriţoiu admite că există riscul ca preţul poliţelor RCA să se uniformizeze, dar spune totodată că în cazul persoanelor fizice primele nu vor creşte.
Companiile de asigurări au declarat în nenumărate rânduri că tarifele maximale la RCA vor avea efecte discriminatorii pentru clienţii persoane fizice, în condiţiile în care acestea îi favorizează pe şoferii cu o conduită îndoielnică în trafic şi daunalitate mare şi îi penalizează pe cei cu un istoric bun al daunelor. Asigurătorii susţin că efectul acestor plafonări în piaţa de retail va fi astfel creşterea tarifelor pentru clienţii buni cu daunalitate redusă, tocmai din nevoia de compensare a scăderii tarifelor pentru cei care generează daune mari şi frecvente.
„Toată lumea crede că tarifele maximale sunt tarife unice, cum se întâmplă la energie sau gaze. Dar nu este aşa. Am văzut reacţii cum că ar creşte primele la persoanele fizice. Nici vorbă de aşa ceva“, a punctat Negriţoiu.
Formula de calcul prin care ASF a ajuns la tarifele maxime din piaţa RCA cuprinde frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate, inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă. Acestea determină prima de risc la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/ Malus (15%). În calculul acestor tarife s-a inclus şi o marjă de profit de 1%. Calculul ASF a fost efectuat la presiunea transportatorilor care au solicitat autorităţilor, inclusiv ASF, să ajungă la un tarif de 7.500 de lei, nivel pe care ei îl consideră corect şi suportabil.
ASF a anunţat la începutul săptămânii trecute tarifele maximale pentru poliţele RCA pe toate categoriile de vehicule. Astfel, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deţinut de o companie prima maximă a fost stabilită la 7.534 de lei.
În cazul clienţilor persoane fizice tariful maximal impus de ASF pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1.200-1.400 cm, condus de un şofer cu vârsta între 31 şi 40 de ani a fost calculat la 610 lei pe an.
„O autoritate de supraveghere ştie să facă preţuri minime, nu ştie să facă preţuri maxime. Cele minime sunt cele care să îţi acopere toate cheltuielile din emiterea unei poliţe. Toţi indicatorii incluşi în calculul tarifelor maxime au fost analizaţi istoric. La profit nu am avut ce să luăm, pentru că industria a fost pe minus în ultimii ani“. Deşi la nivelul preţurilor actuale companiile de asigurări înregistrează pierderi din RCA, rămâne de văzut cum vor reuşi acestea să obţină marja de 1% calculată de ASF în condiţiile unor preţuri maxime mult mai reduse.
„Aceste tarife sunt în scădere cu 29% faţă de media de la 30 iunie a acestui an. Faţă de primele maxime ale vehiculelor de transport avem plafonări de -80-90%“, a precizat Mişu Negriţoiu.
Misiunea ASF în stabilirea tarifelor la RCA nu s-a încheiat cu aceste tarife maxime, autoritatea având şi responsabilitatea să prezinte şi tarifele de referinţă.
„După şase luni trebuie să ieşim cu tariful de referinţă. Noi încercăm să ne angajăm un consultant pentru a publica tarife cât mai neutre. Problema cu preţurile maximale s-a amplificat şi pentru că unele societăţi au încercat să iasă din piaţă, în special pe segmentul camioanelor oferind cotaţii foarte mari. Acest lucru trebuia făcut când s-au liberalizat tarifele şi când am intrat în UE. Ţările care au avut o problemă cu asta au impus tarife minime. Dacă noi am fi avut tarife minime atunci, nu am fi ajuns în situaţia actuală“, a punctat Negriţoiu.