Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Primul analist care anunţă că economia ar putea creşte cu 5% în acest an

Andrei Rădulescu: Economia e în al treilea an al unui nou ciclu economic şi sunt perspective favorabile pe cererea şi oferta de creditare

Autor: Roxana Rosu, Iulian Anghel

28.01.2016, 00:08 2342

Bugetul pe 2016 este construit pe o creştere economică de 4,1%, iar pentru 2015 este aşteptat un avans al PIB de 3,5-4%.

Andrei Rădulescu, se­nior economist la Ban­ca Transilvania, a spus ieri la ZF Live că eco­nomia românească ar putea să crească cu peste 5% în acest an, având în vedere evoluţiile econo­mi­ce şi menţinerea creşterii consumului.

Prognoza oficială a guvernului de creştere este de 4,1%, iar ceilalţi econo­mişti de pe piaţă estimează un plus al PIB între 3,5% şi 4%.

„Avem un început de an cu o politică economică relaxată, monetară şi fiscal-bugetară, ceea ce încurajează ce­re­rea agregată“, a explicat econo­mistul la ZF Live.

Avansul PIB de anul trecut a avut drept principal motor consumul, care a cres­cut ca urmare a majorărilor sala­ria­le, a reducerii TVA la alimente, dar şi a re­luării creditării pe fondul reducerii do­bânzilor la minime istorice.

Rădulescu subliniază însă un lucru analizat de bancheri şi economiştii din bănci, dar mai puţin adus în discuţie în zona publică. Anume că relaţia dintre di­namica economiei şi a creditării a su­ferit în ultimii ani, cele două nemaifiind dependente una de cealaltă. O astfel de dependenţă a existat în anii de boom economic 2007 – 2008, când majorarea puternică a creditării a condus la o ex­plozie a sectorului imobiliar, ani ur­maţi de o dureroasă corecţie atât pentru sec­torul imobiliar, cât şi pentru cel bancar.

Rădulescu spune acum că această nouă relaţie în care economia este mai puţin dependentă de creditare este determinată, pe de-o parte, de faptul că populaţia este mai prudentă, iar, pe de alta, de realitatea că rata de economi­sire care a ajuns la maxime istorice, face ca populaţia să aibă resurse pentru consumul privat fără a mai fi depen­dentă neapărat de credite, ca în ciclul economic trecut.

Potrivit datelor BNR, depozitele rezidenţilor – persoane fizice şi companii – au crescut în 2015 cu 8,6%, până la 253 de miliarde de lei. Populaţia are în bănci 146 de miliarde de lei, iar companiile peste 106 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO