Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Răzvan Rusu, Leader Team Insurance, la ZF Live: Brokerul britanic de asigurări Londongate ar putea cumpăra până la 40% din Leader Team Insurance

Autor: Ştefan Stan

05.12.2017, 00:05 634

Grupul britanic de asigurări Londongate inves­teşte în cadrul brokerului local Leader Team Insurance şi are o opţiune de cumpă­rare de până la 40% din acţiunile firmei, o inves­tiţie care va permite brokerului român să replice modelul de business în mai multe ora­şe din România şi să crească echipa locală.

„Era un pas pe care trebuia să-l facem de ceva timp, suntem în parteneriat cu compania londoneză din 2013, am reuşit de-a lungul timpului să aducem soluţii inovatoare pe piaţa din România. Este o investiţie care se va transpune în 2018 pe două paliere: creşterea echipei de vânzări şi replicarea modelului nostru în oraşele principale ale ţării“, a spus Răzvan Rusu, managing partner Leader Team Insurance, broker de asigurare, la ZF Live.

Răzvan Rusu va rămâne acţionar majoritar în cadrul companiei chiar şi după tranzacţie, iar Londongate va putea ajunge să deţină până în 40% din acţiuni.

„A fost decizia mea de a rămâne acţionar majoritar. Avem un business de 3,5-3,6 mil. euro prime intermediate anul acesta. Comisioanele sunt undeva la 600.000 de euro. Pentru noi 2017 a fost un an de creştere, similar cu anul trecut, o creştere de 30-31%. A fost un an greu şi un pic sofisticat, ne-am concentrat şi pe această investiţie.“

Răzvan Rusu susţine că anul acesta a continuat echilibrarea portofoliului de corporate cu cel de retail şi a reuşit să aducă în România asigurări pentru piaţa financiară. Cea mai mare investiţie făcută de Banca Mondială prin divizia de investiţii IFC a fost făcută de către Leader Team Broker pentru o societate de recuperări creanţe, un pachet de asigurări de 1,3 mld. euro.

„Noi am furnizat pachetul de asigurări şi am plasat asigurarea la Londra. Este vorba de cyberinsurance, de crime insurance etc. Niciun eveniment nu seamănă cu celălalt, sunt evenimente care implică sute de oameni, cum a fost Europa League din 2012, care rămâne cel mai mare eveniment asigurat vreodată în România“.

El explică că întreg „puzzle-ul“ evenimentului are nevoie de o serie întreagă de asigurări: răspunderea faţă de terţi, spectatori, toţi cei implicaţi în proces, tot felul de specificaţii legate de partea de accidente, riscuri care decurg din folosirea artificiilor.

Sumele se pot duce între 5 şi 10 milioane de euro pentru astfel de evenimente, iar primele de asigurare pot varia, în funcţie de complexitate, între 1.000 de euro şi câteva zeci de mii de euro.

În schimb, pe partea financiară, cotaţiile sunt mult mai mari, „vorbim de sute de mii de euro.“

„Din punctul meu de vedere ar putea exista nişte prevederi legale pentru organizatorii de evenimente, să nu se întâmple ce s-a întâmplat acum câţiva ani cu evenimentul nefericit de la Colectiv.“

„De exemplu de la firma de catering, toată lumea se poate îmbolnăvi, poate lua foc ceva, cade un reflector. Organizatorul trebuie să cumpere când organizează un eveniment şi o poliţă de asigurare, customizată în funcţie de natura evenimentului, durată, riscuri, numărul de participanţi etc.“

 

Ce a mai declarat Răzvan Rusu la ZF Live

→ În România gradul de penetrare la asigurări pe evenimente este foarte mic. Am încercat asigurări speciale pentru sportivi.

→ Piaţa asigurărilor este în creştere, depăşim nivelul maxim al cifrelor din 2009, au fost linii de creştere foarte interesante pe toată piaţa.

→ Partea de bonduri este foarte puţin exploatată. Consumatorul nu ştie posibilitatea de a nu mai apela mereu la o bancă pentru o scrisoare de garanţie, se poate face direct la broker. Noi am întâlnit situaţii delicate pentru clienţi, când nu aveau acces la finanţare, şi am reuşit prin aceste bonduri să facilităm partea de implementare a proiectelor europene.

→ Toate societăţile, nu doar cele din domeniul asigurărilor, vor trebui aliniate normelor din protecţia datelor. Automatizarea tuturor proceselor poate fi făcută prin sisteme IT. Noi dezvoltăm un sistem IT foarte performant, pentru a fi compliant cu tot ce înseamnă noile norme. Am început să investim pentru astfel de soluţii încă de la sfârşitul anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO