Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Ştefan Ivan, broker de credite: Băncile care au mărit avansul la creditele imobiliare la 30-35% îl vor reduce la 20%-25%. Piaţa se va alinia la noile condiţii

Autor: Alexandra Marcu

29.07.2016, 00:06 3101
Piaţa se va stabiliza, iar băncile care au mărit avansul la 30-35% îl vor reduce la 20%-25%, a spus Ştefan Ivan, broker de credite, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Preţurile apartamentelor au cres­­cut cu zece procente înainte de adop­tarea legii dării în plată, dar acum o să sufere o reducere echivalentă cu creş­terea de atunci, de 10%. Piaţa se va ali­nia la noile condiţii.“
 
În 2015, majoritatea creditelor imo­bi­liare contractate de client erau în pro­porţie de 90% prin programul Prima casă, însă anul acesta fondurile alocate programului guvernamental au fost reduse cu o treime faţă de anul trecut.
 
Clienţii care nu ştiau ce se va întâm­pla după adoptarea legii dării în plată şi care intenţionau să contracteze un cre­dit pentru un apartament în viito­rul apro­piat s-au grăbit şi au reuşit să ob­ţi­nă un credit pentru Prima casă. „Preţurile aparta­men­telor au crescut de la începutul anului cu circa 10%, iar cli­enţii care au găsit un imobil de care au fost mulţumiţi au con­trac­tat credite prin programul guverna­men­tal“, a spus Ştefan Ivan, broker de credite în cadrul emi­siunii de business ZF Live. În mo­mentul de faţă, cererea către bănci cu do­sa­rele depuse acoperă fondurile redis­tri­buite în ultima tranşă.
 
Câteva bănci din România au mărit avansurile pentru creditele imobiliare de la 15% la 30% sau chiar 35% înainte de aprobarea legii dării în plată, iniţiative care au redus drastic plaja de clienţi eligibili sau de clienţi care dispuneau de un avans consistent.
 
Ştefan Ivan, un broker de credite care le prezintă potenţialilor săi clienţi di­verse oferte de finanţare din partea unor bănci, a reuşit să intermedieze în pri­ma jumătate a acestui an circa 30 de cre­dite cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro. „Băncile care au mărit avansurile în urma aplicării legii până la 20% sau 25% au mai mulţi potenţiali clienţi decât cele care s-au grăbit“, a completat Ivan. „Clienţii eligibili ar trebui să se reorienteze către creditele imobiliare în ciuda faptului că avansul e mai mare.“
 
Principalul lucru la care ar trebui să se uite clienţii atunci când contractează un credit sunt costurile creditului, însă o mare parte din clienţii care nu dispun de avansul necesar se orientează cu preponderenţă spre băncile cu avans mai mic, chiar dacă nu au neapărat cea mai bună dobândă.
 
Printre băncile cu cele mai reduse costuri se numără Credit Agricole şi Garanti Bank, unde dobânzile sunt de 3,3% plus ROBOR la trei luni, respectiv 2,65% plus ROBOR la şase luni, fiind vorba despre credite în lei. „La ING costurile sunt puţin mai mari.“
 
Odată cu mărirea avansului la creditele imobiliare, o parte din clienţii care nu dispun de banii necesari pentru avans sunt dispuşi să contracteze înainte un credit de nevoi personale pentru a suplimenta economiile. „Redirecţionăm clienţii care apelează pentru un credit de nevoi personale către băncile unde au dobânda cea mai mică. Dobânda la creditul de nevoi personale o aflăm în urma simulării pe care o facem în funcţie de profilul fiecărui client. În funcţie de disponibilitatea clientului de a-şi vira veniturile la banca unde contractează creditul, dobânda poate scădea chiar şi cu un punct procentual.“
 
Cel mai mare credit pe care l-a intermediate brokerul de credite Ştefan Ivan a fost de 183.000 de euro.
 
Înainte de a acorda un credit, băncile verifică clienţii la ANAF, la Biroul de Credit, la Centrala Riscurilor Bancare, la Arhiva Electronică, şi fac o verificare telefonică la angajator şi pe portalul Ministerul de Justiţie pentru a vedea dacă respectivul client are procese în derulare. „Cei care lucrează la o companie în insolvenţă au şanse minime să obţină un credit pentru că firma unde sunt angajaţi ar putea să îşi încheie activitatea, moment în care clientul îşi va pierde veniturile. Există şansa să se angajeze ulterior, dar la exista o perioadă de pauză până la obţinerea unui nou loc de muncă. Băncile sunt precaute şi e normal să se întâmple aşa.“
 
 
Ce a mai spus ştefan Ivan la ZF Live:
 
∑ La celelalte credite nu am văzut o modificare semnificativă în ultimul timp. Este o perioadă propice pentru refinanţări, dobânzile au scăzut, iar clienţii care au contractat în anii trecuţi un credit îl pot refinanţa, având o rată lunară mai mică, păstrând soldul şi data scadentă.
 
∑ Facem scenarii la toate băncile, luăm în considerare posibile reduceri de salarii sau fluctuaţii ale dobânzii, ale indicelui ROBOR.
 
∑ O bancă intrată pe piaţă anul trecut vrea să contracareze şi vine cu nişte condiţii cât de cât mai relaxate.
 
∑ Le ofer clienţilor posibilitatea să refinanţeze un credit pe care îl au deja. Dacă un client plătea înainte o rată de 1.000 de lei, printr-o refinanţare pot să ajungă să plătească 900-950 de lei.
 
∑ Foarte greu poţi să convingi un client care nu are nevoie de credit să acceseze unul
 
∑ Foarte multe persoane sunt reticente la colaborarea cu brokerii de credite. Îmi iau banii de la bancă, nu percep comision de la client
 
∑ Oferta pe care i-o fac clientului este identică cu oferta pe care o primeşte în sucursala băncii, nu are niciun cost suplimentar. Avantajul clientului este că în loc să se învoiască de la serviciu să se ducă la zece bănci şi să compare ofertele lor, eu le fac simulări şi le prezint cea mai bună ofertă. Mă întâlnesc cu clientul la serviciu, acasă, în oraş. Clientul merge în sucursala băncii o singură dată, doar la semnarea contractului de credit
 
∑ Brokerul percepe un comision de la bancă pentru semnarea unui contract de credit, iar dacă se dovedeşte că persoana pe care a adus-o este un bun platnic cu ratele la zi, mai primeşte un comision.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels