Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF/BRD Bucureşti şi Centru. Tabla finanţărilor 2021. Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Prin PNRR, mediul de afaceri poate accesa finanţări în valoare de 1,25 mld. euro

Videoconferinţa ZF/BRD Bucureşti şi Centru. Tabla...

Autor: Ramona Cornea

16.11.2021, 10:26 227

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mediul de afaceri poate accesa finanţări în valoare de 1,25 mld. euro, afirmă Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Componenta din PNRR pentru mediul de afaceri este împărţită în două: o parte este pe instrumente financiare şi una este pe granturi. Vorbim despre instrumente financiare de 1,25 mld. euro împărţite pe câteva linii de subfinanţare. Până la finalul acestui an, România trebuie să semneze memorandumul de înţelegere cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Fondul European de Investiţii pentru demararea acestor instrumente financiare”, a declarat Cristian Ghinea în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Bucureşti şi Centru. Tabla finanţărilor 2021.

Ce a mai declarat Cristian Ghinea în cadrul videoconferinţei:

·        În componenta de granturi din PNRR, cea mai mare schemă de ajutor de stat va fi pentru digitalizare. Avem o problemă aici – rata de digitalizare din sectorul de IMM-uri. Acesta a fost şi argumentul pentru care Comisia Europeană a acceptat o sumă atât de mare – 500 mil. euro granturi pentru digitalizare pentru IMM-uri. A doua linie de finanţare din granturi este pentru achiziţiile de tehnologie IT de până la 100.000 de euro pentru IMM-uri.

·        Alte granturi accesibile IMM-urilor sunt 35 mil. euro pentru ajutarea firmelor să se listeze la Bursă. Ţinta din PNRR este de 280 de contracte, aşa se va asigura Comisia Europeană că aceste 35 mil. euro vor fi fost bine folosite.

·        Avem şi o linie de finanţare pentru perfecţionarea, recalificare personalului pentru a folosi noile tehnologii.

·        Spre deosebire de celelalte programe de fonduri europene, PNRR este un mix de bani şi de reforme. În 2026, dacă totul merge bine, România va fi mai antreprenorială, va fi mai puţin birocratică în relaţia dintre stat şi economia reală şi va fi mai verde şi mai digitalizată inclusiv în ceea ce priveşte partea de antreprenori şi de IMM-uri. Aşa a fost gândit aceste mix de reforme, de instrumente financiare şi de granturi.

·        Oportunitatea dată de PNRR este şi aceasta a schimbării regulilor jocului. Există o componenta nouă pentru suport pentru sectorul privat pentru cercetare-dezvoltare şi inovare.

·        Această componentă prin care statul garantează un preţ minimal pentru investiţiile în energia regenerabilă este în PNRR, partea legislativă trebuie să se întâmple anul viitor, la pachet cu o nouă lege a energiei care să schimbe destul de mult regulile jocului în energia verde şi să încurajeze investiţiile aici.

·        Pe partea de reforme, componenta nouă presupune simplificarea radicală a modului în care statul interacţionează cu întreprinderile şi vorbim despre digitalizare, clarificarea intrării şi ieşirii de pe piaţă şi o simplificare a raportărilor pe care companiile le au faţă de instituţiile din zona muncii. Pe partea industrială presupune o simplificare a licenţelor, vom merge pe principiilor unice.

·        Pe partea de reforme mai este şi reducerea numărului mediu de zile pe care antreprenorii le aşteaptă pentru autorizaţii în construcţii, de la 230 de zile la 140 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO