Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF & BRD – Groupe Société Générale. Finanţarea agriculturii, bloc-start: încotro se îndreaptă investiţiile? ​​Lidia Capmare, Director Comercial Fonduri Europene, BRD: Este o mult mai mare preocupare pentru mediu, din 15,8 miliarde euro finanţări prin Programul Naţional Strategic, 30% din sumă este destinată eco-schemelor

Videoconferinţa ZF & BRD – Groupe Société...

Autor: Miruna Diaconu

02.11.2022, 12:02 97

Lidia Capmare, Director Comercial Fonduri Europene, BRD, spune că finanţările oferite prin fondurile europene pun mai mult accent pe criteriile care vizează sustenabilitatea investiţiilor.

„Programul Naţional Strategic în acest moment este în analiză la Bruxelles, în ultima versiune a fost trimis în octombrie. Vorbim de o anvelopă de 15,8 miliarde euro, 30% din acest plan fiind destinat eco-schemelor, reprezintă un element de noutate pentru fermierii care doresc accesarea de subvenţii  agricole, o parte consistentă este destinată sprijinului pentru fermele cu sub 50 de hectare şi, de asemenea, pentru măsuri ce ţin de stabilitatea pieţei”, spune Lidia Capmare, Director Comercial Fonduri Europene, BRD, în cadrul videoconferinţei ZF & BRD Finanţarea agriculturii, bloc-start: încotro se îndreaptă investiţiile?.

Pentru a beneficia de astfel de finanţări, fermerierii trebuie să  respecte angajamente referitoare la îndeplinirea unor cerinţe legate de climă şi mediu.

Ce a mai zis Lidia Capmare în cadrul videoconferinţei:

Până la aprobarea acestui plan, România a avut la dispoziţie un exerciţiu intermediar, perioada 2020-2021, 3,5 miliarde euro puse la dispoziţia fermierilor români, 37% din aceste sume asigurate din FEADR şi fonduri EURI, trebuind a fi alocate măsurilor de mediu, climă şi bunăstare.

Ceea ce vreau să menţionez despre acest program intermediar este că banii au mers, pe de o parte, către investiţii în exploataţii agricole, ferme mici, instalarea tinerilor fermieri, dar pe de altă parte, au mers şi pe partea de procesarea produselor agriole şi pe zona de pomicultură.

Procesele de selecţie s-au încheiat şi contractele de finanţare sunt în curs de semnare, băncile având un rol consistent în implementarea acestor proiecte aordând credite de cofinanţare şi prefinanţare a fondurilor nerambursabile.

Eco-schemele prezintă un angajament pe care fermierii trebuie să şi-l asume pentru a beneficia de subvenţiile APIA, angajamente privind îndeplinirea unor cerinţe legate de climă, mediu, ei trebuie să implementeze anumite măsuri care să contribuie la o mai bună gestionare a terenurilor agricole, astfel încât să să nu pună în pericol calitatea solului, clima, calitatea apei, punându-se accentul pe biodiversitate şi sănătatea şi bunăstarea animalelor. Dacă nu vor îndeplini aceste condiţii ale schemelor, subvenţiile vor fi într-un cuantum cu 30% mai mic decât în mod obişnuit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO