Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF & BRD - Groupe Société Générale - Cum ne pregătim pentru 2023? Felix Daniliuc, BRD: IMM-urile au avut un an bun în 2022 şi văd o efervescenţă destul de bine structurată în pregătirea anului 2023

Videoconferinţa ZF & BRD - Groupe Société Générale -...

Autor: Ramona Cornea

16.11.2022, 13:48 78

IMM-urile au avut un an bun în 2022, este de părere Felix Daniliuc, director departament IMM în cadrul BRD – Groupe Société Générale, adăugând că vede o efervescenţă destul de bine structurată în pregătirea anului 2023.

„Plecând de la anul 2022, pentru IMM-uri, raportându-ne la IMM-urile băncii noastre, spun că au avut un an bun. Văd în continuare un nivel de interes, o efervescenţă destul de bine structurată în pregătirea anului 2023. Există efervescenţă, există perspective şi există un nivel de interes foarte mare în rândul IMM-urilor pentru a-şi optimiza activităţile, pentru a face investiţii în utilaje care să aducă un plus de eficienţă, care să optimizeze costurile salariale. Este o realitate faptul că şoselele sunt pline, este departe de a fi o criză. Trebuie să ne pregătim pentru anul următor, dar este clar şi nivelul de încredere pentru anul următor”, a declarat Felix Daniliuc  în cadrul videoconferinţei ZF & BRD - Groupe Société Générale - Cum ne pregătim pentru 2023.

Ce a mai declarat Felix Daniliuc  în cadrul videoconferinţei ZF:

• Cel puţin în cazul nostru, în corporaţiile mari, în bănci bugetele sunt deja desenate, structurate, suntem pe linia validărilor finale pentru anul următor. Ceea ce ne interesează pe noi sunt clienţii noştri, sunt IMM-urile, pentru ei ne-am pregătit.

• Aş vrea să punctez că a fost un an bun pentru IMM-uri, există nivelul de încredere şi de interes pentru a continua, pentru a optimiza, pentru a eficientiza în perioada următoare. Atâta timp cât sunt planuri de investiţii înseamnă că se gândeşte în termeni de perspectivă, că există planuri, iar 2023 trebuie privit mai degrabă din perspectiva aceasta a unui plan bine articulat.

• Avem multe incertitudini, ele sunt, dar şi anul 2022 a fost caracterizat de incertitudini. Pare că se conturează o asumare a inflaţiei cu scopul evitării unei recesiuni de natură tehnică, dar cred că un plan este tot ce este nevoie. Este imperativ ca fiecare să aibă planul lui. A avea un plan, o direcţie pe care să ţi-o asumi, într-un context marcat de incertitudini, reprezintă singura garanţie că poţi să mergi mai departe.

• Există provocări, abordarea ţine cont de segmentul din care fac parte companiile respective. Dacă vorbim despre IMM-urile cu o cifră de afaceri de până la 5 mil. euro, aici programele IMM Invest, acum IMM Invest plus, au avut o contribuţie extrem de importantă. Provocarea legată de nivelul de dobândă a fost eliminată aici. Dacă ne referim la companiile cu cifre de afaceri de peste 5 mil. euro, cele care sunt mai bine stabilite, care au o structură mai elaborată, ele au beneficiat şi de acest context, de posibilitatea de a transfera creşterea costurilor la materii prime, la transport, la aprovizionare în preţul final. Consumul a reuşit să absoarbă de acest lucru. Impactul asupra companiilor este încă limitat pentru că încă vedem o capacitate de absorbţie din partea consumatorilor cu privire la creşterea costurilor. Rămâne de văzut ce va fi în primul trimestru din 2023.

• Rolul unei creditări este acela de a îmbunătăţi performanţa şi indicatorii unei companii. În momentul în care o companie adresează o nevoie, o cerere de finanţare, ar trebui să înţelegem foarte clar care este nevoia, care este capacitatea companiei de a duce finanţarea respectivă, care sunt proiectele, ce valoare adăugată generează. Toate acestea, cumulate, ne pun în realitatea pe care avem acum de a vedea că la nivel de industrie bancară avem 20%. N-aş putea să spun dacă este mult sau puţin.

• Băncile vor să finanţeze. Ceea ce facem acum poate schimba ponderea creditului comercial în preferinţele de finanţare ale companiilor.

• Noi suntem peste 20% creştere a creditelor acordate IMM-urilor septembrie la septembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO