Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF & BRD - Groupe Société Générale „Cum ne pregătim pentru 2023?“ Mihai Precup, secretar de stat, Ministerul Finanţelor :Trebuie să investim mai mult decât oricând în capacităţile de producţie locale. Măsurile de politică monetară sunt bune, dar nu suficiente pentru a depăşi această perioadă dificilă

Mihai Precup

Mihai Precup

Autor: Ramona Cornea

18.11.2022, 17:15 76

„Acum trebuie să ne dăm seama mai mult decât oricând că avem nevoie de o anumită parte de patriotism economic astfel încât să promovăm, să susţinem investiţiile în capacităţile de producţie locale.”

În perioada aceasta, autorităţile şi antreprenorii trebuie să investească mai mult decât oricând în capacităţile de producţie locale, crede Mihai Precup, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor. În plus, el crede că măsurile de politică monetară sunt necesare în acest context dificil, însă nu sunt suficiente pentru a depăşi această perioadă dificilă.

„Acum trebuie să ne dăm seama mai mult decât oricând că avem nevoie de o anumită parte de patriotism economic astfel încât să promovăm, să susţinem investiţiile în capacităţile de producţie locale. (...) Măsurile de politică monetară sunt bune, sunt necesare, dar nu suficiente pentru a depăşi această perioadă dificilă cu care ne confruntăm, cu acest puseu inflaţionist. De aceea cred că trebuie să investim mai mult decât oricând în capacităţile de producţie locale”, a declarat Mihai Precup în cadrul videoconferinţei  ZF & BRD - Groupe Société Générale „Cum ne pregătim pentru 2023?“.

Despre anul 2022, el spune că a fost un an de rezilienţă, unul în care s-a testat rezilienţa economiei româ­neşti la război, la pandemie, la toate şocurile cu care ne-am confruntat.

„De aceea poate pentru 2023 se anticipează o creştere economică de 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale sub ceea ce am previzionat în vară, adică 3,7%.

 În ciuda acestor provocări, aş îndrăzni să spun că economia românească şi-a demonstrat rezilienţa”, crede Precup.

Fondurile necesare pentru investiţii există în perioada aceasta, însă cea mai mare provocare este aceea de a găsi şi pregăti proiectele viabile pentru a fi finanţate, afirmă secretarul de stat.

„La nivelul Ministerului de Finanţe aş spune că anul acesta am avut un an record în ceea ce priveşte bugetele alocate pentru investiţii. Avem un buget de aproape 80 de miliarde lei alocat pentru investiţii în acest an. Marea provocare, la fel ca şi fiecare an, este capacitatea de a aduce proiecte viabile pentru a fi finanţate. Resurse financiare sunt, marea provocare o reprezintă pregătirea proiectelor astfel încât să fie finanţate”, detaliază Mihai Precup.

Parteneriatele publice - private ar putea să fie o soluţie pentru a atrage şi a transforma aceşti bani promişi înspre România din promisiuni în proiecte concrete.

„Lucrând împreună cu privatul şi pregătind proiecte fezabile putem să arătăm oamenilor că nu numai ca avem bani alocaţi pentru investiţii, ci acele investiţii se transformă în realitate. Cred că implicarea privatului nu este doar pentru a atrage finanţare ci este şi pentru a pregăti proiectele şi pentru a le monitoriza implementarea pentru o perioadă lungă de timp”, afirmă Precup.

În plus, el spune că Banca Europeană de Investiţii, Bancă Mondială şi BEI oferă astăzi împrumuturi României la costuri de câteva ori mai mici decât ceea ce putem găsi pe piaţa de capital.

”Avem oportunităţi foarte mari, avem susţinerea a instituţiilor financiare şi chiar dacă anul următor este un an de rezilienţă, cred că vom trece peste el. Ţine doar de noi să pregătim proiecte. Avem nevoie la anul de un patriotism economic mai mult decât în alţi ani pentru că ne-am dat seama că aceste întreruperi pe lanţul de ofertă au afectat foarte mult România. Obiectivul este să lucrăm direct în economia reală prin investiţii şi proiecte pentru investiţii.”

Guvernul României şi Ministerul de Finanţe au venit şi cu un fond care să asigure capitalizarea companiilor locale. Obiectivul acestui fond de fonduri este să ajungă la peste 100 de beneficiari.

„Vorbim despre 100 de beneficiari fonduri de investiţii care să beneficieze pe următorii ani de resurse financiare care probabil vor ajunge la între 50.000 şi 200.000 de start-up-uri. Obiectivul este să se finanţeze, de exemplu, economia verde, pentru că inclusiv în PNRR avem patru fonduri pentru economia verde”, a concluzionat Mihai Precup.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO