Bănci și Asigurări

Videoconferinţa ZF - Patria Bank: „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro si micro prin cooperare şi colaborare“. Criza se poate transforma în oportunitate dacă antreprenorii înţeleg că o mică pierdere pe termen scurt poate însemna o continuitate a afacerii pe termen lung

Autor: Florentina Niţu, Cristina Bellu

24.06.2020, 18:30 83

♦ Roadele agriculturii româneşti, materia primă produsă pe cele aproape 10 milioane de hectare cultivate, trebuie să ajungă de la „furcă la furculiţă“ prin investiţii majore şi constante în unităţi de procesare, în spaţii logistice şi în crearea unei reţele de distribuţie ♦ Pandemia de Covid-19 a relevat încă o dată că sectorul agroalimetar este unul cheie pentru economie, astfel că trebuie redusă dependenţa de importuri ♦ Acest lucru este posibil doar prin cooperare între toţi actorii economici, de la afacerile antreprenoriale locale la bănci şi parteneri instituţionali locali şi internaţionali.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală disfuncţionalităţile anumitor industrii locale şi a evidenţiat importanţa colaborării clienţilor cu furnizorii şi cu alţi parteneri de business, cum ar fi băncile sau fondurile de investiţii şi de garantare a acestora. Comu­nicarea şi solidaritatea par­tenerilor de afaceri prin oferirea unor facilităţi de sprijin reprezintă un câştig de ambele părţi, ducând la continui­tatea afacerii pe termen lung, consi­de­ră speakerii prezenţi la videoconferinţa ZF - Patria Bank, „Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro şi micro prin cooperare şi colaborare“.

„În 2009 lipsa de cunoaştere şi de cunoştinţe a dus la blochaje în lanţ, insolvenţe şi falimente. O atitudine de colaborare are beneficii şi pe termen scurt şi pe termen lung. Acum băncile au susţinut antreprenorii, agenţii economici au creat facilităţi pentru furnizori şi au rene­gociat cu clienţii. O mică pierdere pe termen scurt poate însemna o continuitate a afacerii pe termen lung“, a spus Daniela Iliescu, CEO & board member al Patria Bank.  Ea adaugă că cele două luni de stare de urgenţă au oferit o serie de lecţii importante, iar mindset-ul din această perioadă este unul de creştere, de adaptare, de personalizare a relaţiilor. „Parteneriatele relevă un model de afaceri cu beneficii de ambele părţi, pe de o parte asigură antreprenorilor oportunitatea de a accesa finanţare, iar pe de altă parte, pentru noi ca bancă asigură o gestiune mai bună a riscului. Pentru noi continuarea activităţii de creditare este un element fundamental“, a spus Daniela Iliescu în cadul evenimentului ZF realizat în parteneriat cu Patria Bank, care a avut peste 11.500 de vizualizări pe Facebook.

Bancherii, reprezentanţii unor instituţii de finanţare şi de garantare a afacerilor micro şi agro, oficialii unor instituţii de stat şi antreprenorii prezenţi la eveniment au afirmat pe o singură voce că adaptarea la situaţia actuală şi încheierea unor parteneriate ar putea duce businessul şi economia mai departe.

„Sunt mai multe tipuri de parteneriate: parteneriat dintre finanţator şi orice fel de instituţie care ajută antreprenorul să aibă acces la finanţare. Toate cerecetările arată că antreprenorii accesează greu garanţiile mai ales la nivelul IMM-urilor. Dacă toate instituţiile statului ar funcţiona ca APIA şi FGCR aş fi foarte bucuros că trăiesc în România“, explică Codruţ Nicolau, director general adjunct Patria Bank şi board member Patria Credit.

La rândul său, Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, spune că toate băncile au fost foarte receptive în a transmite documente online, astfel încât aproape 95% din adeverinţe (aproape 10.000) au fost eliberate online în perioada stării de urgenţă.

„Anul acesta a fost plin de provocări. Odată cu debutul pandemiei de COVID-19 a trebuit să ne reinventăm, să găsim soluţii, astfel încât fermierii să fie susţinuţi. De la momentul declanşării crizei am instituit programe prin care am reuşit să eliberăm adeverinţe de finanţare în cel mult 3 zile de la momentul depunerii cererilor“, a precizat reprezentantul APIA.

Pandemia a oferit o serie de lecţii mediului local de business, prima fiind aceea că actorii trebuie să ia decizii rapid pentru a asigura sănătatea angajaţiilor, dar şi pentru a se adapta solicitărilor clienţilor şi partenerilor, susţine Codruţ Nicolau. Pe de altă parte, această pandemie a arătat cât de dependentă este industria alimetară de materie primă de afara României, menţionează Nicuşor Şerban, proprietarul Agroserv Măriuţa, ce deţine o fermă de aproape 2.000 de bovine în Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa, companie aflată în spatele brandului Lăptăria cu Caimac.

„Problema cu care ne confruntăm este dependenţa noastră ca procesatori de inputuri diferite zone din Europa. Materia primă o producem în fermă, dar sticla şi capacele pentru ambalat le aducem din afară şi a fost greu în această perioadă să asigurăm fluxul de ambalaje. Este clar că pentru a avea o producţie cât mai sănătoasă trebuie să reducem foarte mult dependenţa de anumite inputuri din afara României“, a spus antreprenorul român.

Ideea este susţinută şi de Alina Toma, preşedinte şi director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care consideră că sectorul agricol este vital pentru economie, iar investiţiile în acest domeniu trebuie să se desfăşoare fără întrerupere pentru a nu afecta ciclu de dezvoltare pe termen lung.

De altfel, Marius Chiric, antreprenorul care administrează prin Landteknic M & N peste 700 de hectare de teren agricol în judeţul Bacău, consideră că tehnologia şi digitalizarea vor deveni tot mai importante în dezvoltarea businesurilor din domeniul agricol, iar odată cu generaţiile noi de antreprenori acest trend va creşte.

Iar cum orice investiţie presupune resurse financiare, Bogdan Alexandrescu, manager agro, Patria Bank, crede că fermierii trebuie să aibă mai mult curaj şi să bată la uşa băncilor punându-le pe masă un plan de afaceri bine întocmit, pentru că acum şi apetitul de finanţare a crescut, având în vedere că şi calitatea acţionarilor, dar şi a produselor şi producţiilor la hectar a crescut faţă de acum zece ani.

 
 

Daniela Iliescu, CEO & board member, Patria Bank

♦ Istoria Patria Bank arată că suntem agili, am reuşit să creştem în periodă de criză şi să dezvoltăm linii de creditare pentru afacerile micro şi agro, unde deţinem o cotă de piaţă de 7%, respectiv 9%. Pentru noi anumite situaţii de criză au fost oportune să mărim volumul de business şi cota de piaţă.

♦ Ne concentrăm în direcţia adaptării serviciilor către clienţii HoReCa, cei mai afectaţi de pandemie, sau noi clienţi, prin creşterea asistenţei remote. Măsura cea mai importantă însă este acordarea şi susţinerea financiară continuă.

♦ În ceea ce priveşte sectoarele unde vedem oportunitatea dezvoltării, sectorul agroalimentar este în topul listei.

♦ Agricultura românească are un potenţial de creştere în viitor. Avem un potenţial major, pentru că la dimensiunea suprafeţei agricole suntem pe locul 6 în UE, însă productivitatea la hectar este mică, influenţată de multe aspecte. Lipsa irigaţiilor şi gradul redus de tehnologizare, mult sub media europeană, sunt alte probleme ale agriculturii româneşti.

♦ Este nevoie de măsuri publice şi private să dezvoltăm potenţialul agricol. Noi avem apetit de creditare, de finanţare, prin produse flexibile şi echipa internă din segmentul micro, agro, cunoaşte bine afacerile agricole.

♦ Aceste luni de stare de urgenţă ne-au învăţat mindset de creştere, de adaptare, de abordare, de cum să faci un parteneiat.

♦ În 2009 lipsa de cunoaştere şi de cunoştinţe a dus la blocaje în lanţ, insolvenţe şi falimente. O atitudine de colaborare are beneficii şi pe termen scurt şi pe termen lung. Acum băncile au susţinut antreprenorii, agenţii economici au creat facilităţi pentru furnizori şi au renegociat cu clienţii. O mică pierdere pe termen scurt poate însemna o continuitate a afacerii pe termen lung.

 

Bogdan Alexandrescu, manager agro, Patria Bank

♦ Am creat o linie dedicată de finanţare pentru agricultură, vorbim o limbă comună cu clienţii şi am desenat produse împreună cu ei. Încercăm când dăm un credit să sprijinim clientul să facă profit.

♦ Am căutat să vedem de ce are nevoie un producător agricol: utilaje, teren, seminţe. Astfel am căutat dealeri de utilaje, de inputuri şi fermieri şi am făcut o triadă.

♦ S-au schimbat fermierii faţă de acum zece ani, sunt mai sofisticaţi, mai bancabili. La grâu, producţiile au crescut, dacă în 2008-2009 media era de 2-3 t/ha, iar acum de 5 t/ha, datorită tehnologiei utilizate, calităţii inputurilor, calităţii utilajelor şi educaţiei financiare a antreprenorilor.

♦ Înainte fermierii cereau mai mult credite de capital de lucru, dar aveau active cumpărate şi nu credite pe termen lung. Acum le explicăm ce înseamnă să foloseşti creditul de capital de lucru la momentul oportun şi cum să crească profitabilitatea prin închiderea ciclului. Cu cerealele produse să hrăneşti vaci şi să faci lapte şi produse lactate.

♦ Finanţăm start-up-uri pe fonduri europene, crezând în proiecte.

♦ Anteprenorii îşi doresc să crească profitabilitatea businessului.

 

Codruţ Nicolau, director general adjunct, divizia comercială Patria Bank

♦ Se vede o diversificare la antreprenorii care au capital şi vor să experimenteze si în alte domenii. În acelaşi timp se remarcă o creştere a numărului de fermieri în rândul tinerilor, dar pentru a reuşi într-un astfel de business este nevoie să existe expertiză.

♦ Un triunghi important pentru reuşita afacerilor antreprenoriale mici şi mijlocii constă în inovare - un element care îţi poate aduce competitivitate, strategie bine calibrată pentru a putea pătrunde cu produsele în lanţurile de retail şi un management foarte bine pus la punct.

♦ Se remarcă o deschidere mult mai mare a agricultorilor către soluţii care presupun monitorizarea culturilor cu sonde, drone. Sunt multe idei în zona asta. Sperăm la o adopţie tot mai mare pe acest palier pentru că tehnologia devine tot mai importantă în agricultură.

♦ Am făcut o platformă online în care am început să-i învătăm pe producători cum să-şi vândă produsele. Trebuie să se întâmple poli mari de parteneriate care să reunească producătorii- retailerii- logistica.

♦ Spre desebire de criza precedentă unde băncile erau percepute ca o parte din problemă, astazi ele sunt percepute ca parte din soluţie. În cazul nostru toţi banii i-am pus în piaţă. Vrem să finanţăm.

♦ Criza a accelerat tot ce înseamnă digitalizare, a creat solidaritate, iar parteneriatele dintre instituţii au avut la bază această solidaritate şi a mărit viteza de reacţie în luarea deciziilor.

 

Cristina Dumitrescu, microfinance investment manager, Fondul European de Investiţii (FEI)

♦ Parteneriatele sunt foarte importante, ele duc businessul mai departe. Noi avem produse de garantare a creditelor de mai bine de 10 ani şi ne îndreptăm către bănci pentru a finanţa afaceri mici, foarte mici, inovatoare sau din mediul rural.

♦ România este o piaţă de micro foarte bine pusă la punct, avem activitate foarte bună a băncilor şi IFN-urilor. lMicrofinanţarea este foarte importantă şi necesită interes din partea antreprenorilor, dar şi din partea sectorului bancar. FEI vine în sprijinul antreprenorilor, oferindu-le consultanţă.

♦ Această pandemie a scos la iveală importanţa comuncării cu clienţii şi partenerii. Cred că în relaţia de business, colaborarea ne ajută să mergem mai departe.

 

Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)

♦ Numărul fermierilor este în scădere în fiecare an. Acest lucru arată că agricultura s-a concentrat în mâinile unor jucători mai puternici şi a crescut suprafaţa agricolă aflată în exploatare. A crescut interesul în rândul fermierilor tineri. Astfel, avem cu 3.000 mai mulţi tineri (18-45 de ani), care au pariat pe agricultură în ultimul an faţă de anul precedent.

♦ Este nevoie şi de fermieri mici, dar cu cât businessul este mai mare cu atât productivitatea şi eficienţa muncii sunt mai mari. Trecerea de la metodele convenţionale la cele ale agriculturii ecologice este un deziderat comun la nivelul Uniunii Europene. În România este loc pentru a dezvolta şi mai mult această ramură.

♦ În prezent măsurile de mediu şi climă beneficiază de o finanţare consistentă, iar fermierii joacă un rol esenţial în schimbările de mediu şi biodiversitate.

 

Nicoleta Cioca, cofondatoare BioFresh Banat

♦ BioFresh a fost implementat repede, pentru că am văzut de ce avem nevoie şi ştiam cum să facem. Acum, suntem pe toate rafturile magazinelor mari pe care clienţii le frecventează cu legume ecologice.

♦ O parte din produse sunt făcut in house, iar o altă parte provine de la furnizori.

♦ În fermă am avut probleme în timpul stării de urgenţă, pentru că ne doream să lucrăm cu o forţă de muncă permanentă, iar lucrători permanenţi din Bangladesh nu au mai putut ajunge. De asemenea, au scăzut preţuile produselor, pentru că a scăzut puterea de cumpărare.

♦ Direcţia noastră este să mergem doar inainte, să investim în continuare şi să reinvestim profitul.

♦ Vrem să investim într-un proiect în zootehnie.

♦ Consumatorul român trebuie educat să caute în piaţă produsul românesc, să caute un produs sănătos, la preţ competitiv, în cantităţi pe care le foloseşte.

♦ Ca antreprenor trebuie să fie proactivi în orice fac, să mergi să baţi la uşa retailerilor, altfel nu se poate. Chiar dacă ai un produs gustos, suntem jucători mici şi trebuie să mergem să batem la uşa celor mari.

 

Ştefan Oprea, proprietar, Compania Oprea

♦ Înfiinţarea unei culturi ecologice presupune costuri mai mici decât ale unei culturi convenţionale, însă şi producţiile sunt mai mici, dar preţul produselor este de câteva ori mai mare.

♦ Mulţi fermieri sunt reticenţi să parieze pe agricultura ecologică pentru că condiţiile şi legislaţia sunt severe. Eu m-am convertit la agricultura ecologică, pentru că am văzut multe probleme pe lanţ. Am pornit dintr-o necesitate să facem un produs sortimentar şi pentru că agricultura ecologică în spaţiul comunitar reprezintă o oportunitate, iar noi am început cu exportul produselor de cereale.

♦ Există o cerere foarte mare pentru produse din export, mai mult decât pot produce, iar în ultimul timp a crescut foarte mult cererea şi din piaţa locală.

♦ Criza aceasta ne-a învăţat multe şi ne-a arătat paşii pe care trebuie să-i facem, important este să vedem şi să urmăm ceea ce am văzut.

♦ Momentan sunt două probleme majore în România: lipsa de organizare a fermierilor să îşi comercializeze produsul şi lipsa logisticii de transport. O altă mare problemă este legată de creditele de investiţii din fonduri proprii sau europene, pentru că nu ştim management.

♦ Sistemul de irigaţii din România este gândit din faşă foarte prost, urcă de la vale la deal, cu consum foarte mare de energie. Avem nevoie de investiţii majore în sistem.

 

Alina Toma, preşedinte şi director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR)

♦ Agricultura este un sector în care nu s-a oprit finanţarea în perioada crizei generate de pandemia de COVID-19, dar a încetinit un pic din cauza nevoii de reorganizare a activităţii într-un timp foarte scurt.

♦ În acest moment, ca portofoliu, raportat la 2019, au crescut foarte mult garanţiile solicitate pentru investiţii. Există apetit pentru investiţii, cu o creştere de peste 60% raportat la perioada similară a anului anterior. O scădere mică a a fost la capital de lucru faţă de perioada similară din 2019.

♦ Există interes pentru investiţii în agricultură indiferent de ciclul economic, inclusiv pentru achiziţiile de teren agricol.

♦ În cei 26 de ani, la nivelul instituţiei am garantat 11 mld. lei aferente unui volum de credite de peste 16 mld. lei.

 

Nicuşor Şerban, antreprenorul care deţine producătorul de lactate Agroserv Măriuţa

♦Criza a arătat că a fi dependent de materie primă de afară este un lucru periculos. Problema cu care ne confruntăm este dependenţa noastră ca procesatori de inputuri din alte zone din Europa. Materia primă o producem în fermă, dar sticla şi capacele le aducem din afară şi a fost greu în această perioadă să asigurăm fluxul de ambalaje. Este clar că pentru a avea o producţie cât mai sănătoasă trebuie să reducem foarte mult dependenţa de anumite inputuri din afara României.

♦ Avem planuri să continuăm investiţiile, Chiar dacă am fost afectaţi în ceea ce priveşte volumul de vânzări, sunt momente în care nu poţi să te opreşti din investiţii pentru că lucrurile se leagă între ele

 

Marius Chiric, antreprenorul care administrează Landteknic M & N SRL

♦ Tehnologia şi digitalizarea devin tot mai importante în domeniul agricol, iar odată cu generaţiile noi de antreprenori aceste tendinţe vor creşte. În plus, spiritul antreprenorial este mult mai dezvoltat în rândul tinerilor care vor să înceapă un business.

♦ Aşteptam exerciţiul următor pentru a accesa o finanţare care să ne ajute să implementăm un proiect pe zona de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO