Bănci și Asigurări

Vienna Insurance Group a vandut asigurari de 421 mil. euro

Vienna Insurance Group a vandut asigurari de 421 mil. euro

Gunter Geyer, directorul executiv al Vienna Insurance Group: Ne asteptam si la cresteri viitoare datorita colaborarii pe partea de distributie cu partenerul nostru Erste Group.

09.11.2008, 18:37 18

Grupul austriac Vienna Insurance, liderul pietei locale a asigurarilor, a inregistrat in primele noua luni afaceri de aproape 421 de milioane de euro, in crestere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vienna Insurance detine companiile Omniasig, Omniasig Life si Asirom si se afla in proces de preluare a BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Rezultatele grupului din primele trei trimestre cuprind doar valorile aferente Omniasig, Omniasig Life si Asirom, achizitia diviziei de asigurari a BCR nefiind inca finalizata.
"Romania este una dintre cele mai importante piete ale Vienna Insurance Group. Ca asigurator de retail, nu am observat niciun efect al crizei economice si nu a existat o incetinire a cresterii companiilor noastre din Romania, nici macar in trimestrul trei", a declarat GUnter Geyer, directorul executiv al Vienna Insurance Group.
In trimestrul trei, companiile austriecilor de pe piata locala au inregistrat o crestere de 25% a primelor brute subscrise. "Ne asteptam si la cresteri viitoare datorita colaborarii pe partea de distributie cu partenerul nostru Erste Group", a mai spus Geyer.
In luna martie a acestui an Vienna Insurance a semnat un acord de preluare a operatiunilor de asigurari ale Erste Group din regiune, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 1,4 miliarde de euro. Aceasta tranzactie a cuprins si companiile de asigurari ale Erste din Romania, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, ele fiind cumparate cu 244 de milioane de euro. Tranzactia asteapta inca aprobarile necesare din partea autoritatilor pentru a fi finalizata.
Cea mai mare companie a austriecilor din Romania este Omniasig, care ocupa locul doi pe piata, dupa Allianz-Tiriac. Omniasig (specializata pe asigurari generale) si Omniasig Life (asigurari de viata) au inregistrat prime brute subscrise de 956,8 milioane de lei (263 de milioane de euro) in primele noua luni, cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de 46%. Grupul nu a prezentat separat rezultatele financiare ale acestor doua companii.
Asirom, numarul trei pe piata, care vinde atat asigurari generale, cat si de viata, a raportat o crestere de 21% a primelor brute subscrise, pana la 573,8 milioane de lei (157,7 milioane de euro).
"Pe piata romaneasca, asigurarile auto au o importanta mare. Circa trei sferturi din primele companiilor Vienna Insurance sunt pe acest segment", au precizat oficialii grupului austriac.
Vienna Insurance a vandut recent una din companiile sale, Unita, catre un alt grup austriac, Uniqa, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica. Vanzarea a avut loc in contextul achizitiei companiilor de asigurari ale BCR, astfel incat grupul sa nu incalce prevederile legale din domeniul concurentei. Odata cu Unita a fost vandut si asiguratorul Agras, la care Unita este actionar majoritar.
 
Afacerile austriecilor
 
Primele brute subscrise de companiile Vienna Insurance in primele trei trimestre (mil. euro)
 
  • Omniasig si Omniasig Life: 263 mil. euro, plus 46%
  • Asirom: 157,7 mil. euro, plus 21%
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO