Bănci și Asigurări

Viitorul creditelor de consum va fi în lei, dar bancherii încă cer dobânzi de peste 15% pe an

Viitorul creditelor de consum va fi în lei, dar bancherii încă cer dobânzi de peste 15% pe an

Autor: Ciprian Valentin Botea

16.02.2012, 14:26 1486

Dobânzile la creditele de consum în lei rămân în cele mai multe cazuri peste 15% pe an, adică de trei ori mai mari decât costul la care băncile se împrumută de pe piaţă. Indicatorul Robor la trei luni, folosit ca bază de preţ pentru multe contracte de credit, este în prezent de circa 5% pe an.

Bancherii spun că în viitorul apropiat nu se întrevede o ieftinire a creditelor în lei având în vedere că plătesc mai mult pentru depozitele atrase.

"Noi nu avem restricţii de finanţare în moneda locală, dar resursele atrase de pe piaţa locală sunt limitate şi băncile nu vor putea să reducă dobânzile la credite. Acesta este costul pentru condiţiile actuale, iar pe termen scurt nu văd semne de ieftinire a creditării în lei, ci mai degrabă de creştere uşoară a dobânzilor", afirmă Gábor Ljubicic, director general adjunct pe retail al OTP Bank.

Maghiarii de la OTP spun totuşi că semnalele de revenire a consumului sunt încurajatoare şi promovează în prezent credite de consum în lei cu dobândă fixă de 15,79% pe an. Clienţii pot împrumuta până la 42.000 de lei pe o perioadă de maximum 7 ani, iar banca promite aprobarea dosarului de credit în cel mult 48 de ore de la depunerea documentaţiei.

OTP nu percepe comisioane de analiză sau administrare, iar dobânda anuală efectivă ajunge la 16,98% pe an. Dobânda anuală efectivă la un credit de consum ajungea la nivelul pieţei la 16,79% pe an la sfârşitul lunii decembrie, potrivit datelor BNR.

Oficialii băncii spun că volumul creditelor de consum vândute în ianuarie şi februarie s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Cererea a crescut constant pe parcursul ultimului an, astfel că în iulie 2011 banca a dat credite de 7,6 milioane lei faţă de numai o jumătate de milion de lei în prima lună a anului trecut.

Banca a dat în 2011 credite cu o valoare cumulată de 63 mil. lei (15 mil. euro), valoarea medie a unui împrumut ridicându-se la circa 21.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro). Maghiarii au început să promoveze din nou anul trecut creditele de consum fără garanţii, fiind încurajaţi de perspectivele de revenire a economiei, după ce îngheţaseră practic vânzările de astfel de împrumuturi din 2008. Numărul promoţiilor la creditele de consum pot fi numărate însă pe degete în prezent după ce în toamnă mai multe bănci se băteau pentru a atrage clienţi.

Carpatica, un jucător de talie redusă cu acţionariat local, vinde până pe 17 februarie credite de nevoi personale în lei cu dobândă redusă cu un punct procentual faţă de oferta standard. Costul efectiv este de 12,9% pe an, fiind printre cele mai mici de pe piaţă. Şi BCR, cea mai mare bancă locală, promovează creditele de consum şi cardurile de credit în această perioadă. Dobânda anuală efectivă trece însă de 20% pe an la lei.

Băncile promovează creditele de consum în lei în contextul noilor reglementări ale BNR, care restricţionează accesul populaţiei la finanţările în valută. Astfel, clienţii care vor un credit în valută trebuie să aducă la bancă garanţii de 133% din suma împrumutată. Totodată, perioada maximă de acordare a fost limitată la 5 ani, dar oficialii OTP spun că deocamdată nu au primit avizul BNR pentru noile norme de creditare şi împrumuturile sunt acordate încă pe termene de până la 7 ani.

Băncile trebuia să transmită noile norme la BNR până la sfârşitul lunii ianuarie, dar multe au trimis documentaţ ia pe ultima sută de metri tocmai pentru a putea vinde credite după criterii mai relaxate o perioadă mai lungă de timp. Impactul noilor reguli asupra creditelor de consum în lei este însă limitat, cele mai afectate fiind creditele de nevoi personale cu garanţii. Astfel, un client care putea împrumuta până acum 30.000 de euro pe 20-25 de ani va mai putea lua maximum 8.000 de euro odată cu reducerea perioadei de rambursare la 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO