Bănci și Asigurări

Vine recesiunea? Economia zonei euro rămâne aproape paralizată după ce durerea din sectorul manufacturier cuprinde şi serviciile. Pesimismul cu privire la SUA se adânceşte

Vine recesiunea? Economia zonei euro rămâne aproape...

Autor: Catalina Apostoiu

23.09.2019, 23:14 8975

Creşterea economiei zonei euro aproape a stagnat la sfârşitul T3 pe fondul dovezilor că declinul sectorului manufacturier începe să se extindă către servicii. Sectorul privat al celei mai mari economii a regiunii suferă cel mai pronunţat declin din aproape 7 ani, punând presiune pe guvern să vină cu stimulente fiscale. În ceea ce priveşte SUA, din ce în ce mai multe voci anunţă recesiune în următoarele 12 luni. Şi totuşi, lipsa semnalelor de alertă arată că recesiunea la nivel mondial rămâne o perspectivă îndepărtată.

Indicele PMI calculat de IHS Markit pentru zona euro a scăzut la 50,4 în septembrie, sub estimări, de la 51,9 în august şi cel mai slab nivel din ultimii peste 6 ani. Aceasta sugerează o creştere de numai 0,1% în T3 şi o nouă deteriorare în lunile următoare, anunţă IHS Markit, potrivit Bloomberg.

Sectorul privat al Germaniei, cea mai mare economie a zonei, a alunecat într-un declin la scară generală pentru prima dată din aprilie 2013. A doua economie ca mărime a regiunii, Franţa riscă de asemenea să-şi piardă principalul motor de creştere după ce expansiunea serviciilor a încetinit la cel mai slab ritm din patru luni.

Semnele de durere acută vin la mai puţin de două săptămâni după ce BCE a decis să dea drumul la noi stimulente monetare. Pachetul de măsuri s-ar putea dovedi totuşi insuficient, potrivit Markit.

Tensiunile comerciale şi perspectiva Brexitului dur apasă în continuare asupra sectorului manufacturier. Fabricile din regiune se confruntă cu cel mai dramatic declin al producţiei din 2012, iar comenzile sunt în scădere. În condiţiile extinderii slăbiciunii la sectorul serviciilor, companiile devin mai şovăitoare cu privire la noi angajări.

În cazul economiei americane, din ce în ce mai multe voci anunţă recesiune în următoarele 12 luni. David Rosenberg, un pesimist de serviciu, avertizează că recesiunea va veni în pofida eforturilor recente ale Fed de impulsionare a economiei, potrivit CNBC.

De aceeşi părere, că economia SUA va intra în scurt timp în recesiune, sunt şi majoritatea directorilor financiari americani, potrivit ultimului sondaj Duke University.

Şi totuşi, zvonurile privind o recesiune la nivel mondial sunt probabil exagerate, sau cel puţin premature. Cu două luni în urmă, un indicator cheie al problemelor de pe pieţe, inversarea curbei randamentelor obligaţiunilor americane, a început să emită semnale de avertizare, însă, cu toate acestea, este prea devreme pentru a deveni prea temători, arată Adam Slater, economist Oxford Economics, potrivit Financial Times.

Slater a analizat alţi 6 indicatori care ar anticipa o recesiune şi a găsit că în condiţiile în care numai doi dintre cei 7 emit semnale de alarmă, probabilitatea unei recesiuni la nivel mondial se situează la numai 30%. Deci nu există motive de îngrijorare. Deocamdată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO