Bănci și Asigurări

Vista Bank (fosta Marfin) a finalizat în 2022 fuziunea cu Credit Agricole Romania

Vista Bank (fosta Marfin) a finalizat în 2022 fuziunea...

Autor: Claudia Medrega

27.12.2022, 15:54 998

Vista Bank (fosta Marfin), controlată de grupul grec Vardinogiannis, a anunţat în toamna anului 2022 că a finalizat fuziunea cu Credit Agricole Romania, după derularea planului de integrare, echipele celor două bănci lucrând pentru a asigura alinierea tehnică, operaţională şi de business şi implementând procesul de migrare.

Vista Bank terminase în septembrie 2021 achiziţia Credit Agricole România, tranzacţie anunţată la începutul anului 2021, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea BNR şi a Consiliului Concurenţei.

Francezii de la Credit Agricole, una dintre cele mai mari bănci din Europa, şi-au vândut banca din România după un deceniu, după ce în 2012 intrau pe piaţa locală cumpărând subsidiara Emporiki Bank din România.

Vista Bank va deţine după fuziunea cu Credit Agricole active de 1,6 mld. euro, credite de 900 mil. euro şi depozite de 1,4 mld. euro, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Cota de piaţă a Vista Bank poate urca peste 1%, după finalizarea preluării Credit Agricole, banca având posibilitatea să avanseze spre top 15 cele mai mari bănci de pe piaţa românească.

Şi Vista Bank şi Credit Agricole Bank România sunt bănci de talie mică, plasate în 2021 pe locurile 17, respectiv 21, pe piaţa bancară românească, cu cote de piaţă apropiate, de 0,70% şi 0,43%.

Familia Vardinogiannis, una din cele mai bogate familii din Grecia, care deţine afaceri în mai multe industrii, a ajuns să cumpere două bănci în România, Credit Agricole şi Marfin, încercând să facă din Vista Bank un jucător de top 15. În 2018, grupul grec Vardinogiannis cumpăra prin intermediul fondului Barniveld Enterprises sucursala cipriotă Marfin de pe piaţa românească, redenumită Vista Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO