Bănci și Asigurări

Vladescu asteapta un pret "irezistibil" de la unul din cei patru pretendenti ramasi la CEC

Vladescu asteapta un pret "irezistibil" de la unul din cei patru pretendenti ramasi la CEC

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor

12.07.2006, 18:34 19

Procesul de privatizare a CEC va continua chiar daca in cursa au ramas numai patru potentiali investitori, dupa retragerea Dexia Bank, a tinut sa precizeze ieri Comisia de privatizare condusa de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
Ramane astfel in vigoare termenul de 17 iulie pentru depunerea ofertelor angajante, adica lunea viitoare, cei patru ramasi in cursa fiind Raiffeisen, OTP, EFG Eurobank si National Bank of Greece.
Intre timp, locul ramas vacant in componenta Comisiei dupa retragerea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost ocupat de liberalul Decebal Traian Remes, fost ministru al finantelor, printr-un ordine semnat de Sebastian Vladescu.
"Comisia a primit instiintarea de retragere din procesul de privatizare a CEC din partea bancii Dexia. Procesul de privatizare va continua, urmand ca ofertele finale angajante sa fie depuse pe data de 17 iulie. Acest pas va fi urmat de depunerea ofertelor finale financiare dupa care comisia de privatizare va lua o decizie", a anuntat ieri Comisia.
In urma cu o saptamana, pe 5 iulie, ministrul finantelor reamintea ca "exista in strategia de privatizare o prevedere care spune ca avem posibilitatea sa stopam procesul in orice moment".
In acelasi timp el a facut o declaratie destul de alambicata privind perspectiva obtinerii unui pret satisfacator pe pachetul de 69,9% din actiunile CEC, spunand ca "daca la CEC asteptam o oferta irezistibila, inseamna ca suntem in zona posibilului".
Declaratia venea in contextul in care Dexia semnalizase deja intentia de retragere din cursa, ceea ce lasa loc unor speculatii conform carora seful Comisiei de privatizare are indicii din partea unuia din ceilalti patru competitori privind disponibilitatea de a plati un pret "irezistibil".
Culmea este ca in iarna, cand Comisia a avut pe masa sase oferte preliminare, nici una nu a fost considerata multumitoare, ministrul finantelor incepand sa se gandeasca la oprirea procesului de privatizare.
Potrivit unor surse de pe piata, la momentul respectiv grecii de la EFG Eurobank erau creditati cu cea mai consistenta oferta. De altfel, Eurobank a fost cea mai vocala in a-si arata interesul pentru CEC, inclusiv prin interpelari publice formulate in luna mai la adresa lui Vladescu in privinta stabilirii unui termen ferm de depunere a ofertelor angajante. Eurobank controleaza deja Bancpost, una din cele mai mari banci de retail de pe piata, insa eventuala preluare a CEC i-ar permite sa revendice chiar locul al treilea in clasamentul activelor.
Procesul de privatizare a continuat sa fie urmarit cu atentie si de austriecii de la Raiffeisen, care sunt priviti pe piata ca un candidat "potrivit" pentru CEC, mai ales dupa experienta restructurarii fostei Banci Agricole. Pentru Raiffeisen, CEC ar urma sa constituie o linie de business de sine statatoare, specializata pe zona rurala.
Ramane de vazut insa in ce masura pretul "irezistibil" de care vorbeste Sebastian Vladescu ar putea veni tocmai de la Raiffeisen: Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Romania, afirma in luna martie ca un pret de un miliard de euro ar fi prea mare pentru CEC. "Nu putem investi sume uriase, intrucat clientii CEC nu au bani pentru produse sofisticate si scumpe", afirma Van Groningen.
National Bank of Greece, care detine din 2003 Banca Romaneasca, a fost mai rezervata in ultima vreme in a face comentarii legate de participarea sa la cursa privatizarii. Recent, banca s-a angajat intr-un efort financiar de proportii impus de preluarea a 46% din banca turca Finansbank, apeland la o majorare de capital pentru a-si asigura finantarea necesara.
La randul sau, OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, a fost foarte activa de la inceputul anului prin achizitii in Rusia si Serbia. In Romania, a continuat strategia de crestere organica, investind sume importante in extinderea rapida a retelei teritoriale, astfel incat sa ajunga la 100 de unitati anul viitor, ca si cand nu ar lua neaparat in calcul preluarea CEC.
Cat timp autoritatile au ezitat daca sa continue sau nu procesul, CEC a continuat sa se restructureze, reusind sa recastige 0,1 puncte procentuale din cota de piata pierduta in ultimii ani si sa ajunga la 4,5% la sfarsitul trimestrului I 2006, cu active de 1,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO