Bănci și Asigurări

​Vladimirescu, Mastercard: România este în Evul Mediu din punct de vedere al tranzacţiilor electronice

Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard

Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard

Autor: Liviu Popescu

08.06.2015, 12:49 540

România este în Evul Mediu din punct de vedere al tranzacţiilor electronice,  gap-ul dintre noi şi Uniunea Europeană este undeva la 20 de ani şI avem de-a face cu o economiă subterană estimată la 28% din Produsul Intern Brut, a spus Cosmin Vladimirescu, general manager pentru România al MasterCard, prezent la ZF Bankers Summit ’15.

“Avem creşteri de două cifre la POS-uri în primul trimestru. În schimb, valoarea retragerilor de la bancomate este de 3,7 ori peste volumul tranzcaţiilor la POS. Este un lucru bun că a scaăzut valoarea medie a cumpărăturilor cu cardul, la 136 de lei ceea ce înseamnă că avem în sfârşit de-a face cu o creştere a tranzacţionării”, a mai spus Vladimirescu.

Vladimirescu a spus că printre măsurile care ar scurta gapul dintre România şI UE ar fi loteria fiscală, intrarea caselor de marcat în sistemul online, măsuri care odată implementate ar scurta gap-ul la maxim şapte ani.

“Implementarea acestor lucruri într-un orizont de timp de doar doi ani ar însemna albirea economiei României cu zece puncte procentuale, iar astfel economia gri ar ajunge la 18%.”

În România sunt mai puţin de 16 milioane de persoane de peste 20 de ani care au 14 milioane de carduri.

“Asta înseamnă că în România media este de 0,9 carduri pe locuitor, comparative cu media UE de 1,5”

Totodată, el a mai spus că aproximativ 14.000, respectiv 10%, din cele 140.000 de terminale sunt contactless.

 “Sperăm să ajungem la 20.000 de terminale contactless până la sfârşitul anului. M-ar bucura să văd o scădere a taxelor legate de plăţile electronice. Avem ieşiri publice ale marilor comercianţi care spun că dacă toate plăţile de la noi ar fi contactless, am face o economie de timp de 30 de minute la fiecare casă de marcat, iar asta înseamnă volume mai mari”, a spus Vladimirescu. El a adăugat că plata cu cardul în România nu este ameninţată de Bitcoin sau alte plăţI mobile.

“Există loc pentru toată lumea.” 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO