Bănci și Asigurări

Volatilitate în creştere după deciziile Băncii Centrale Europene. Leul s-a apreciat la Bucureşti pe interbancar în faţa euro, cursul coborând la 4,45 de lei

Volatilitate în creştere după deciziile Băncii...

Autor: Liviu Popescu

11.03.2016, 00:03 275
Moneda românească s-a apreciat ieri în faţa euro după decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a relaxa politica monetară prin reducerea dobânzii-cheie de la 0,05% la minimul istoric de 0% pe an.

La ora închiderii ediţiei, moneda europeană intrase sub pragul de 4,45 de lei pe piaţa interbancară şi îşi continua declinul, faţă de referinţa anunţată ieri de BNR, de 4,46 lei/euro. Totodată, BCE a decis să majoreze cu 20 mld. euro pe lună, la 80 mld. euro pe lună programul de achiziţii de active. Pieţele estimau o valoare de 70 mld. euro lunar.

Astfel, măsurile BCE de a relaxa politica monetară reprezintă un scenariu pozitiv pentru leu. Analiştii se aşteptau la măsurile de reducere a dobânzii-cheie şi de reducere a dobânzii overnight oferită de bancă de la -0,3% la -0,4%, însă nu se aşteptau la majorarea cu 20 mld. euro a achiziţiilor de active. Aceştia anticipau o majorare de cel mult 10 mld. euro. „Amintirea şedinţei BCE din decembrie 2015, când aceasta a dezamăgit cu mult pieţele, este încă proaspătă“, scriau ieri analiştii de la ING.

Euro a scăzut după deciziile BCE de relaxare monetară, atât prin tăierea dobânzii cheie, cât şi prin reducerea facilităţii de depozite overnight, de la 1,1 dolari la 1,08 dolari pe interbancar.

Pe de altă parte, cursul de schimb leu-dolar a făcut un salt la 4,12 lei pe interbancar. Aprecierea dolarului a fost dată de faptul că euro pierde teren în faţa monedei americane pe fondul deciziilor BCE. Ieri, referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a fost de 4,06 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO