Bănci și Asigurări

Volatilitate mare, dar volume reduse pe piata valutara

16.08.2006, 19:54 13

Leul a inregistrat ieri a treia zi consecutiva de depreciere fata de euro si de dolar, insa volumele tranzactionate pe piata valutara au ramas nesemnificative.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5285 lei pentru un euro, cu 0,48 bani mai mult decat in ziua anterioara. Cursul dolarului a urcat cu 0,67 bani, pana la 2,7735 lei pentru un dolar.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,53/3,5350 lei pentru un euro, la nivelul la care s-au desfasurat ultimele tranzactii de luni. In primele ore ale sedintei de tranzactionare euro a castigat teren, pe fondul cumpararilor de valuta ale jucatorilor nerezidenti. Piata locala s-a miscat din nou in legatura cu pietele din regiune, zlotul polonez si forintul maghiar inregistrand de asemenea deprecieri. Astfel, euro a urcat pana la un maxim al zilei de 3,5370/ 3,5420 lei pentru un euro, inainte de anuntarea cursului oficial.
"Ordinele de cumparare au venit in doua valuri, in primele ore ale zilei", a comentat un dealer.
Cresterea cotatiilor a atras interese de vanzare de valuta, astfel ca euro a pierdut treptat dupa anuntarea cursului oficial terenul castigat in prima parte a zilei. Pana la inchiderea pietei, cotatiile au coborat la 3,5240/3,5285 lei pentru un euro.
"Piata s-a miscat mai mult ieri, insa volumele tranzactionate au fost mici", a comentat un dealer.
Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost cotat pentru sfarsitul lui septembrie la 3,56 lei, in crestere usoara fata de zilele precedente si peste cursul oficial, in conditiile in care operatorii au asteptari limitate privind o posibila intarire a monedei locale in aceasta perioada. Pentru scadentele decembrie si martie anul viitor nu au fost derulate tranzactii.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat ieri intre 8% si 9% pe an, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara a BNR, de 8,75%. Presiunile de lichiditate s-au atenuat, iar dealerii asteapta ajungerea la scadenta joi a unui depozit de 5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO