Bănci și Asigurări

Volatilitatea mare a cursului leu/dolar face moneda americana neatractiva

15.01.2004, 00:00 45



Leul a continuat si ieri sa piarda teren in fata valutei americane, confirmand inca odata faptul ca volatilitatea pe cursul leu/dolar va fi anul acesta mult mai mare decat in anii precedenti. Banca Nationala a calculat un curs de schimb de 32.591 lei pentru un dolar, cu 153 de unitati mai mult decat marti.



Volatilitatea mare pe cursul de schimb leu/dolar anticipata la inceputul anului de dealerii si analistii de pe piata de la Bucuresti - pe de o parte in contexul schimbarii ponderii celor doua valute, euro si dolarul, in cosul la care se raporteaza banca centrala, dar si ca urmare a flucutatiilor euro/dolar pe pietele externe, incepe deja sa devina evidenta. De la inceputul anului fluctuatiile zilnice ale cursului leu/dolar au inceput sa fie foarte vizibile, de la zi la zi dolarul inghitind sau pierzand 200-300 de lei. Daca vinerea trecuta cotatia leu/dolar era de 32.342 lei, luni moneda americana a fost cotata direct la 32.091 lei, in timp ce marti din nou cursul leu/dolar a urcat la 32.448 lei.



Banca Nationala a anuntat la inceputul acestui an ca a majorat de la 60% la 75% ponderea euro in cosul valutar la care se raporteaza, limitand la doar 25% influenta dolarului. Primele reactii au fost ca volatilitatea mare care a existat pana acum pe raportul leu/euro se va transfera treptat spre raportul leu/dolar. O volatilitate mare a cursului de schimb al leului in raport cu o valuta oarecare induce de cele mai multe ori temeri in primul rand celor care au contracte de credit in moneda respectiva.



"Schimbarea structurii cosului in favoarea euro va face ca volatilitatea cursului dolar/leu sa creasca si mai mult, variatiile euro/dolar reflectandu-se cu o magnitudine crescuta in variatiile raportului dolar/leu. Volatilitatea ridicata este asociata riscului mai ridicat", a afirmat Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank.



El a explicat ca, astfel, dolarul va fi privit de catre populatie ca un instrument din ce in ce mai putin sigur pentru economisire sau plata chiriilor, ducand la o utilizare mai larga a euro si chiar a leului in dauna monedei americane.



"In ce priveste corporatiile, am putea asista la o schimbare a structurii portofoliului lor de trezorerie in favoarea euro, precum si la o orientare spre creditele denominate in euro. Orientarea firmelor si populatiei spre euro ar putea face ca facturi sau salarii indexate la cursul dolar/leu sa fie indexate la euro sau, de ce nu, la inflatie", a adaugat Craciun.



Cosul valutar reprezinta un instrument de referinta utilizat de banca centrala pentru a urmari deprecierea monedei nationale in functie de principalele valute in care sunt denominate schimburile comerciale ale Romaniei, datoria externa si rezervele valutare ale BNR.



Chiar daca de la inceputul anului deprecierea leului in raport cu dolarul nu a fost decat de 0,01%, fluctuatiile mari ale cursului leu/dolar de la o zi la alta nu ar trebui ignorate. Raportat la euro leul s-a depreciat mult mai mult - cu 0,41%.



Pe piata valutara de la Bucuresti, in urma unei sedinte de tranzactionare pe care dealerii au catalogat-o drept agitata cursul oficial al monedei unice europene a fost stabilit ieri la 41.285 lei, fata de 41.352 lei cotatia calculata in ziua precedenta.



Primele tranzactii de ieri s-au prefectat la 41.330/41.360 lei/euro, s-a atins imediat maximul zilei - 41.365/41.395 lei/euro -si de la acest nivel s-a intrat pe un trend descendent, miscare alimentata de fapt de intarirea dolarului pe pietele externe.



Pe pietele externe euro s-a depreciat ieri in raport cu dolarul, scazand treptat de la un nivel de 1,2720 dolari la deschidere pana spre 1,2650 dolari.



Raportat la cosul valutar leul s-a depreciat de la inceputul anului cu 0,32%. Pentru tot anul, cel putin in acest moment, oficialii bancii centrale au lasat sa se inteleaga ca in 2004 se va merge pe o apreciere reala a leului de 2-4 puncte procetuale. si asta in conditiile unei inflatii de pana in 10%.



Pe piata monetara in tranzactiile interbancare dobanzile au fost ieri in jur de 19/21%, atat pentru depozitele pe o zi cat si pentru cele pe o saptamana. Banca Nationala a continuat sa atraga depozite de la banci, acestea plasand 4.020 miliarde de lei pe o perioada de o luna si la aceeasi dobanda de 21,25% pe an. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO