Bănci și Asigurări

Volksbank: 36% din credite sunt in CHF

15.01.2008, 18:04 40

Volksbank, a opta banca din sistem dupa active si unul dintre jucatorii de top pe piata de retail, a ajuns sa aiba 36% din portofoliul de credite acordate clientilor individuali in franci elvetieni (CHF).
Banca a lansat alternativa finantarilor in franci elvetieni in urma cu aproximativ un an, iar acum soldul acestor credite a ajuns la echivalentul a 631 de milioane de euro. In toamna trecuta, Volksbank a majorat sensibil dobanda la creditele in euro, iar la acel moment le-a sugerat clientilor sa isi refinanteze imprumuturile, trecand pe franc. Totodata, cea mai mare parte a creditelor imobiliare nou acordate de Volksbank (care reprezinta motorul vanzarilor pe retail) sunt denominate in franci elvetieni.
Austriecii vin acum cu o oferta agresiva, oferind promotional o dobanda de 3,99% pe an la creditele imobiliare sau contractate pana in luna mai. Dobanda este variabila in functie de conditiile pietei.
Pe langa dobanda, banca mai aplica un comision de risc aplicat la soldul creditului, care variaza intre 0,22% si 0,3% pe luna, in functie de contributia clientului. Astfel, pentru un avans de 25% comisionul perceput este de numai 0,22%, dar creste la 0,26% pe luna pentru varianta cu avans de 15% si 0,3%, in cazul in care banca finanteaza integral proiectul de investitii. Dobanda anuala efectiva variaza astfel intre 7% si 8% pe an. Banca accepta un grad maxim de indatorare de 65% din veniturile eligibile ale familiei.
Volksbank opereaza in prezent o retea de 136 de unitati proprii si inca 90 de agentii, in regim de franciza. De asemenea, clientii pot aplica online pentru credite, pe site-ul de internet al bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO