Bănci și Asigurări

Volksbank anunta cel mai mare profit trimestrial din istoria sa: 18 mil. euro

Volksbank anunta cel mai mare profit trimestrial din istoria sa: 18 mil. euro

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank: Moralitatea la plata a clientilor care locuiesc in apartamentul cumparat pe credit nu s-a schimbat. Riscurile apar la cei care au incercat sa speculeze si au cumparat apartamente pentru a le inchiria. Acum chiriile scad si nu mai pot plati ratele.

14.05.2009, 19:50 73

"Provizioanele pentru riscul de credit au urcat, dar din punctul de vedere al profitabilitatii am avut cel mai bun trimestru din istoria noastra", a spus pentru ZF Gerald Schreiner, presedintele bancii. Cresterea profitului a avut loc pe fondul taierii costurilor, in special prin oprirea extinderii teritoriale si renegocierea contractelor de inchiriere si cu furnizorii de servicii.

Volksbank, prezenta pe piata din anul 2000, a constituit in primul trimestru provizioane pentru riscul de credit de 9 milioane de euro.
"Probabil pana la sfarsitul anului vom mai constitui provizioane de 32-33 de milioane de euro, ceea ce inseamna o dublare fata de decembrie 2008", spune Schreiner. Astfel, provizioanele vor ajunge sa acopere 2,2% din portofoliul total de credite. Chiar si in aceste conditii, Volksbank mentine tinta de profit de 42 mil. euro (brut) pentru acest an.
Seful bancii subliniaza ca aceste rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS) si nu conform celor locale (RAS). Reglementarile de provizionare impuse de BNR sunt mult mai dure decat standardele IFRS. Potrivit datelor BNR, provizioanele totale din sistem s-au ridicat in martie la 2,4 mld. euro, fata de 1,9 mld. euro in decembrie anul trecut. Pe fondul provizionarii puternice, sistemul bancar a inregistrat in primul trimestru, o pierdere neta de circa 50 mil. euro (conform RAS), potrivit BNR.
Riscuri apar doar la cei care au incercat sa speculeze
La Volksbank, ponderea creditelor neperformante (care inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile) a urcat in prezent la 1,6% din totalul portofoliului, dublu fata de nivelul din urma cu un an. Daca expunerea ar fi ajustata cu valoarea colateralului, ponderea ar fi mult mai mica, afirma seful bancii. Peste 90% din creditele de retail acordate de banca sunt garantate cu ipoteca. La nivel de sistem, ponderea creditelor clasificate ca "pierdere" (cu intarzieri mai mari de 90 de zile) urcase in februarie la 5,5%, potrivit datelor BNR.
"Moralitatea la plata a persoanelor care locuiesc in apartamentul cumparat pe credit nu s-a schimbat. Riscurile apar la cei care au incercat sa speculeze si au cumparat apartamente pentru a le inchiria. Acum chiriile scad si nu mai pot plati ratele", apreciaza Schreiner.
El spune ca Volksbank a colaborat cu clientii care au ajuns involuntar in imposibilitatea de a-si plati ratele si a restructurat pana acum circa 600 de credite. "Cred ca vom ajunge la 5.000 de credite pana la sfarsitul anului. Avand in vedere ca avem circa 240.000 de clienti, inseamna ca restructuram circa 2% din portofoliu, ceea ce nu e rau, avand in vedere perioada prin care trecem."
 
Bilantul se contracta usor
Creditele acordate de Volksbank clientelei au scazut usor, soldul coborand la 3,24 miliarde de euro la sfarsitul lui martie, cu circa 2% sub nivelul din decembrie anul trecut. Aceasta a determinat o scadere cu aproape 1% a activelor totale, pana la 5,3 mld. euro.
In timp ce majoritatea bancilor s-au luptat pentru atragerea de economii de la clienti, Schreiner spune ca a preferat sa ramana in afara jocului, pentru a nu-si crea presiuni pe dobanzi. In aceste conditii, depozitele atrase de banca au coborat marginal, la 562 de milioane de euro. Volksbank ramane astfel dependenta de finantarile atrase de la grup, situatie pe care Schreiner o considera insa confortabila.
"Avem noroc ca avem in spate o banca de retail (Volskbank Austria, n. red.), care este supralichida. Chiar in perioada urmatoare vom primi 300 de milioane de euro de la banca-mama, din care o parte reprezinta rostogolirea unor finantari mai vechi, dar 150 de milioane de euro ne raman pentru a da credite."
Seful Volksbank spune ca nici nu ar fi rentabil sa atraga depozite de la clienti la dobanzi de 6%-8% pe an, in conditiile in care EURIBOR (indicatorul de dobanda pe piata monetara din zona euro) a coborat la niveluri de 1,5% pe an. El noteaza ca bancile care platesc mult la depozite sunt nevoite sa scumpeasca si creditele, ceea ce duce la aparitia de restante si astfel le umfla si mai mult costurile.
Statul sa incurajeze cumpararea de imobile
"Avem o scadere a portofoliului de credite care trebuie oprita, pentru ca acumulam tot mai multe lichiditati pe care nu le putem plasa. Cererea pentru produsul nostru de baza, creditul imobiliar, a scazut aproape la zero, pentru ca acum clientii sunt in expectativa, mizand pe ieftinirea imobilelor."
Schreiner considera ca deja multi dezvoltatori imobiliari si-au ajustat cerintele de pret, astfel ca au aparut si oportunitati de cumparare.
"La proiectele pe care le finantam noi, dezvoltatorii au redus pretul de la 2.500 la 1.500 de euro pe metrul patrat si sunt in locatii bune. Eu ma gandesc sa revin la cumparare." El afirma ca deja s-a acumulat lichiditate pe piata, ceea ce ar trebui sa deblocheze creditarea, iar in conditiile in care si dezvoltatorii ajusteaza preturile, o masura din partea Guvernului, cum ar fi reducerea TVA la 5% pentru anumite categorii de apartamente, ar putea sa dea un suflu nou pietei imobiliare.
Pana la relansarea pietei de creditare imobiliara, Volksbank incearca sa se dezvolte pe partea de produse non-risc, respectiv cele legate de operatiuni curente, tranzactionare si economisire. De la inceputul anului, banca a atras circa 20.000 de clienti noi prin aceste produse.
In urmatorii doi ani Volksbank isi va mentine reteaua la nivelul actual, de aproape 180 de unitati, asteptand imbunatatirea mediului de afaceri. Prabusirea creditarii din ultimele luni i-a afectat si pe partenerii bancii care operau agentii in regim de franciza. Numarul acestor unitati a coborat la 66, de la 73 la inceputul anului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO