Bănci și Asigurări

Volksbank confirmă oferta de conversie a creditelor în franci

Foto: Gabriel Petrescu

Foto: Gabriel Petrescu

Autor: Alina Popescu

17.11.2014, 00:02 2889

Volksbank a confirmat că pregăteşte o ofertă de conversie a creditelor din franci elveţieni în euro, dar reprezentanţii băncii spun că nu au ajuns la o formă finală a proiectului, fiind studiate mai multe scenarii.

„Banca studiază mai multe scenarii şi lucrează la diferite soluţii. Pentru o soluţie cât mai adecvată, banca lucrează la clarificarea ultimelor detalii ale ofertei“, au declarat reprezentanţii Volksbank.

Potrivit unor surse din piaţă, Volksbank ar intenţiona să efectueze conversia creditelor cu un discount de 25% din suma rămasă de rambursat. O altă variantă vehiculată ar fi un discount de 30%. Aceasta ar însemna transformarea creditelor la un curs de 2,5-2,7 lei/franc, în condiţiile în care moneda elveţiană este cotată în prezent la 3,6 lei.

WikiZF: Profilul companieiVolksbank

Creditele în franci elveţieni au fost acordate în perioada 2006-2008, când cursul de schimb era de 2,2 lei/franc astfel că aprecierea monedei elveţiene în perioada de criză a lovit puternic debitorii.

Mişcarea Volksbank vine în condiţiile în care banca are câteva zeci de mii de clienţi cu credite în franci şi un portofoliu de echivalentul a circa un miliard de euro. Clienţii ar scăpa practic de datorii de 250-300 mil. euro. Băncile care au acordat credite în franci elveţieni s-au aflat lunile trecute în centrul unor discuţii privind conversia acestor împrumuturi în lei la cursul de schimb din momentul acordării.

Tribunalul Galaţi chiar a dat câştig de cauză unui client al Volksbank într-un proces privind un credit în franci elveţieni, banca fiind obligată la conversia creditului la cursul de schimb din momentul acordării. Un număr total de şapte bănci locale, inclusiv Raiffeisen, Piraeus, Banca Românească şi OTP Bank, au acordat credite în franci elveţieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO