Bănci și Asigurări

Volksbank îngheaţă cursul la 3,8 lei/franc, după ce OTP Bank a redus marja de dobândă

Benoit Catel, preşedintele Volksbank: Această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung.

Benoit Catel, preşedintele Volksbank: Această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung.

Autor: Claudia Medrega

20.01.2015, 00:04 1205

Volksbank România, care are un portofoliu important de credite în franci elveţieni, a decis să menţină un curs valutar fix, de 3,8035 lei/franc, valabil la 31 decembrie 2014, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare datorate de clienţi.

OTP Bank România, o altă bancă care a acordat credite în franci elveţieni, a anunţat că va reduce marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu îm­prumuturi cu dobândă variabilă în această monedă, pentru o perioadă de trei luni. Printre băncile care au acordat credite în moneda elveţiană se numără şi Raiffeisen, Piraeus Bank şi Banca Românească.

Volksbank avea în 2010 credite în franci elveţieni de echi­valentul a 1,3 mld. euro, potrivit ultimelor date dis­ponibile, dar portofoliul de credite în franci elveţieni a co­borât cel mai probabil sub 1 miliard de euro având în vedere vânzările de cre­dite neperformante din vara anului trecut.

Cursul oferit de Volks­bank România este cu 17,5% sub cotaţia anunţată de BNR ieri, de 4,4716 lei/franc. Oferta intră în vigoare începând de marţi, 20 ianuarie, şi va fi valabilă o perioadă de trei luni, până în 17 aprilie 2015.

„Prin intermediul aces­tei măsuri, le oferim clien­ţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa va­lutară, anulând în între­gime efectul negativ al exploziei recente înregis­trate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâm­pinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania“, a declarat Benoit Catel, preşedintele Volks­bank.

Oferta se aplică tuturor clienţilor Volksbank cu împru­mu­turi active în franci elveţieni, fiind destinată în mod exclusiv plăţii a 3 rate lunare şi a oricăror sume restante. Acest curs prestabilit este aplicabil tranzacţiilor de schimb valutar din lei în franci, putând fi efectuat în orice unitate a băncii sau prin intermediul Internet Banking.

Volksbank anunţa acum câteva luni, înainte de preluarea de către Banca Transilvania, că pregăteşte o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, care presupune conversia acestora în lei sau euro cu un discount de 25% din soldul rămas de achitat. Vânzarea activelor către Banca Transil­va­nia este încă în curs de finalizare, iar planul pe care Volksbank îl avea pentru clienţii cu credite în franci elveţieni va trebui probabil să mai aştepte.

Subsidiara locală a Volksbank, preluată de Banca Transilvania, a avut pierderi cumulate de peste 1,75 mld. de lei (circa 400 mil. euro) în ultimii patru ani din cauza problemelor cu creditele neperformante, iar acţionarii au fost nevoiţi să majoreze în mai multe etape capitalul băncii.

Pierderile din ulimii patru ani sunt de aproape patru ori mai mari decât profiturile cumulate din perioada 2004-2009. Volksbank activează pe piaţa locală din mai 2000, iar în perioada de boom economic s-a dezvoltat puternic, exclusiv pe baza liniilor de finanţare primite de la acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO