Bănci și Asigurări

Volksbank mai rămâne la austrieci cel puţin trei ani

Volksbank mai rămâne la austrieci cel puţin trei ani

Autor: Razvan Voican

29.07.2011, 00:03 738

Austriecii de la Volksbank, carecontro'lea'ză a opta bancă locală după active, nu vor să vân'dăsubsidiara din România mai devreme de trei ani, după ce recent auîncheiat un acord cu ban'ca rusească Sberbank pentru vânzareace'lor'lalte operaţiuni din Europa Centrală şi deEst.

"Acţionarii au spus că vor să vândă şiope'raţiunile din România, dar cumpărătorul ar putea fi oricebancă, nu doar Sberbank. Tran'zac'ţia nu va avea însă loc maidevreme de trei-cinci ani", a spus Johann Lurf, preşedinteleVolksbank România.

Toate operaţiunile din Europa Centrală şi deEst ale austriecilor sunt deţinute prin inter'me'diul grupuluiVolksbank International (VBI) - ai cărui acţionari sunt, pe lângăVolks'bank AG (51%), germanii de la DZ Bank şi fran'cezii de laBanques Populaire, cu câte 24,5% din acţiuni. Acţionarii VBI vordeveni înce'pând din septembrie acţionarii direcţi ai VolksbankRomânia.

Oficialii Volksbank nu au detaliat motivulpen'tru care România a fost exclusă din tran'zac'ţia cu Sberbank,precizând doar că subsi'dia'ra locală ar putea fi considerată preamare pen'tru tranzacţia respectivă. Cu active de aproape 5 mld.euro, Volksbank România deţine aproa'pe 40% din activele totale aleVBI, care operează în nouă ţări din regiune.

Subsidiara locală a Volksbank a crescutagre'siv în anii de boom exclusiv pe seama vân'zărilor de crediteipotecare, ajungând în 2008 până pe locul trei în sistemul bancar.Expu'nerea puternică pe ipotecare a lăsat însă banca ex'pusă lacriză, aceasta înregistrând o pierdere de 36 mil. euro anul trecutdin cauza costurilor mari cu provizioanele.

Pierderile Volksbank România au fost un punctsensibil în discuţiile cu Sberbank, presa aus'triacă vehiculând şivarianta unui transfer ulte'rior al băncii locale, în funcţie deanumiţi pa'ra'metri, în portofoliul ruşilor. În acest sce'nariu,austriecii ar trebui mai întâi să se ocupe sin'guri derestructurarea şi apoi de eficien'ti'zarea operaţiunilor dinRomânia.

Volksbank se află în prezent într-un procesde schimbare a modelului de business şi ur'mea'ză să relanseze întoamnă întreaga ofertă de retail, după ce finanţările pentrupopulaţie au fost practic îngheţate în ultimii doiani.

"Volksbank a fost asociată în trecut cupre'ţul, dar în viitor vrem ca banca să se identifice mai mult cuserviciile oferite decât cu preţul. Vrem să fim mai vizibili înpiaţă şi ne-am pro'pus o dublare a numărului de clienţi înur'mătorii patru ani", a spus Lurf.

Lucian Cojocaru, vicepreşedintelerespon'sa'bil cu retailul în cadrul Volksbank, a precizat că nouaofertă pentru persoane fizice constă în cinci-şase produse care voracoperi atât zona de creditare, cât şi cea de economisire sauser'vi'ciile tranzacţionale. Banca se va concentra mai mult pecredi'ta'rea în lei, după ce în trecut împrumuturile în va'lută aufost principalul motor de creştere, fiind susţinute puternic deliniile de finanţare primite de la banca-mamă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO