Bănci și Asigurări

Volumul tranzacţiilor valutare: 2,3 mld. euro în martie, maximul din 13 ani. Cursul a stat sub 4,95 lei/euro. Rezervele valutare au scăzut la 40,1 miliarde de euro

Volumul tranzacţiilor valutare: 2,3 mld. euro în...

Autor: Claudia Medrega

13.04.2022, 20:56 533

Tensiunile s-au intensificat în luna martie şi pe piaţa valutară autohtonă, în contextul amplificării turbulen­ţe­lor pe pieţele internaţionale apărute după invazia mi­li­tară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.

Volumul tranzacţiilor valutare a depăşit în martie 2,32 mld. euro, medie zilnică, marcând maximul din ulti­mii 13 ani. Un nivel mai ridicat al tranzacţiilor valutare, de 2,57 mld. euro, a fost în octombrie 2008, când semnele cri­zei financiare precedente apăreau şi pe piaţa locală, iar pieţele financiare externe erau în fierbere. După ce Rusia a invadat militar Ucraina, în martie a cres­cut numărul refugiaţilor ajunşi în România, ceea ce a dus la creşterea cererii de bancnote de euro la casele de schimb.

Dacă pe piaţa valutară interbancară, acolo unde BNR a spus că urmăreşte şi vrea stabilitatea cursului leu/euro, cotaţia a rămas relativ stabilă, sub 4,95 lei/euro, pe piaţa caselor de schimb cursul a trecut de 5 lei/ euro.

Rezervele valutare la BNR au scăzut în martie la 40,14 mld. euro, de la 41,9 mld. euro în februarie.

Chiar dacă nu sunt anunţate public, uneori există inter­ven­ţii ale BNR din rezerva valutară pentru a ţine cursul sub control şi a atenua deprecierea leului. Vânzând valută, BNR intervine şi pe piaţa monetară, absorbind lichiditatea în lei, încercând să nu scape inflaţia de sub control.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO